AdSense Top

петък, 8 януари 2010 г.

Среща с министър Цветанов по повод протеста

Преди около час приключи срещата на представители на Щаба на протеста с министър Цветанов и неговия заместник, г-н Вучков. Сред присъствалите бяха моя милост, Петко Ковачев и Мария Капон. След близо два часовата дискусия с господата, стигнахме до съгласие, по отношение на това, че така предложените промени създават възможност за нарушаване на конституционните права на гражданите. Уверихме ръководството на МВР, че в този вид, предложенията са напълно неприемливи за нас и, че ние ще позваме всички възможни средства да ги оспорваме и предотвратим. Обсъдихме, също така и постигнахме съгласие относно липсата на контрол и адекватни наказания спрямо служители на МВР, които злоупотребяват с данните, получени в резултат на разработки. Сред проблемите, които обсъдихме и идентифицирахме са и тези, с липсата на ясен регламент за сроковете на съхранение на получените данни, както и невъзможността гражданите да проверят дали са били разработвани и техни данни са събърани от МВР, ако срещу тях няма наказателно производство.

Министърът и заместникът му се съгласиха с нас, че протестът има своя смисъл и основание и заради това, че доста пожелания сме чули за последните 20 години. Тоест, за да има реален резултат, нужно е промените да бъдат или оттеглени, което по процедура изглежда не е възможно, или да бъдат внесени нови.

Обсъдихме и се съгласихме около реалната опасност да бъде нарушена тайната на кореспонденцията чрез имейли, ако предложенията бъдат приети в този вид.

Тук започна същинският диалог, извън обосноваване на позициите и тезите на страните. След уверенията, че лично министър Цветанов не би допуснал ведомството му да стане повод за нарушаване на гражданските права и свободи и след уверениетому, че те са за диалог и съгласие с представителите на гражданското общество, професионалните кръгове и политическите партии по проблема, г-н Цветанов ни увери, че ще бъдем поканени на обсъждането на предложенията в Парламента.

Важното в случая е изразеното от Цветанов мнение, че отказът от интерфейс е една грижа по-малко за МВР и готовността му да предложат алтернативни промени, в които посочените от нас проблеми да бъдат изгладени.

След като получи поздравления за успешната акция от тази сутрин, срещу някаква педофилска мрежа в България, че е осъществена БЕЗ ИНТЕРФЕЙС, брифингът пред сградара на МВР, след срещата, общо-взето, приключи.

Организацията на протеста продължава, защото точно сега е най-подходящият момент да отстоим исканията си и да доведем до отпадане на тези недемократични и ретроградни промени и да допринесем за създаване на приемлива за гражданското общество рамка, в която гарантираните от Конституцията права ще бъдат наистина защитени.

6 коментара:

  1. Струва ми се, че ще си прокарат закона без да им мигне, а тия срещи ги искат за да отсеят и намалят скоростта на протестиращите за жалост или не това е положението :)

    ОтговорИзтриване
  2. Вярвам, че ако ни избаламуркат по този начин, това само ще ескалира напрежението, а това, което Бобо не обича, са протестите. Ние няма да се спрем със сигурност! :-) Ако искат да почнат игра на нерви - воала! Но, не вярвам! Промените, в този вид, дори според Цветанов и Вучков, създават предпоставки за нарушения на Коснтитуцията! Думите им могат да бъдат доказани!

    ОтговорИзтриване
  3. Ами милиционери - какво искаме. :)

    Мисля, че не са се страснали от протестите, а най-накрая са направили юридически прочит на премъдрите си замисли, което прочее трябваше да е най-първата им работа.

    Обаче как хитро употребиха хванатия педофил, за да замажат гафа...

    ОтговорИзтриване
  4. Да, това с педофила си беше ловко измъкване, но добре се получи с поздрава за "успех БЕЗ ИНТЕРФЕЙС!"..

    След малко ще кача видеото от БТВ.

    ОтговорИзтриване
  5. ...Не трябва присъствието ни пред парламента да бъде дефинирано като протест,а като трайна позиция на гражданското общество и отстояване принципите на демокрацията.Камбаната трябва да бие при всеки опит ценностната ни система да бъде подменяна с обещания за "сигурност",извинение с "международното положение" или режисирани референдуми...Ако отстояваме цивилизационният модел на западната демократична система,трябва да приемем и недостатъците и...иначе - назад към 1984г

    ОтговорИзтриване
  6. Нека признаем умението на Бобо да "играе", но че се страхува от протестите е факт и с този режисиран брифинг след вашето отиване "на крака" в Централата на МВР???
    Не забравяме как след подобно посещение при Бобо и медийно манипулиране, се провалиха протестите миналия януари - тръгна се с едни ИСТИНСКИ искания, които после се замъглиха и ... отблъснаха хората.

    ОтговорИзтриване