AdSense Top

понеделник, 25 януари 2010 г.

Ало, мобилните оператори? Вашият коментар?

Покрай промените в Закона за електронните съобщения, българският премиер, г-н Бойко Борисов, открито обвини мобилните оператори в нелоялно отношение към техните клиенти, заявявайки, че за 50-100 лева могат да бъдат купени данни за разпечатките. Вчера, в телевизионно интервю по bTV, Борисов казва следното:
"...Грешка е, че се оттеглихме от разпечатките на мобилните телефони, притиснати от общественото мнение... Грешно е, че оставих Цветанов сам да се оправи. Трябваше да направим още диспути и да питам аз българските граждани: "Вие знаете ли реално кой е собственика на Мобил Тел, на Глобул, на Вивател... Та, те имат право да ви четат кореспонденцията, а МВР, българският министър, избран от вас, който и да е той, нямат право?.. Който не се занимава с престъпления, кой ще му бърка в пощата? От какво любопитство? Ще ходи някой да му бърка в пощата... Тези, които точно се притесняват, те внушиха страх в обществото и те реагираха..."



Уважаеми мобилни оператори, моля, отговорете на въпроса ясно:
  1. Наистина ли е възможно да изтече лична и поверителна информация за вашите клиенти?
  2. Наистина ли мобилните оператори имат достъп до кореспонденцията ни?
  3. Как ще коментирате внушенията, които отправя премиерът, за вероятна нелоялност, дължаща се на това, че собствениците на компаниите са или неясни, или чужденци?
Смятам, че в името на вашата лоялност към милионите си клиенти, сте длъжни да отговорите на въпросите, произтичащи от споменатите коментари на премиера на Република България.

Освен това, не смятам, че от хипотетичното нарушаване на законите и правата на гражданите от страна на мобилните оператори, както се опитва да ни внуши премиерът, автоматично следва, че трябва да се създадат условия, в които МВР да прави същото. Най-малкото, защото ако имаш съмнения в мобилните оператори, ноже да не ги ползваш. Трудно е, но не невъзможно, докато от произвола на МВР не може да се избяга.

4 коментара:

  1. Бойко е прав...То от край време се знае че мобилягите имат всякакъв достъп, ама на тези найвни хорица каквото им кажеш те го подкрепят и става мазало. Няма нищо по-лошо от това да си незапознат с нещо.

    ОтговорИзтриване
  2. Щом може да се изиска разпечатка със заповед ,защо да не може да се изиска същата разпечатка с пари.
    Всяко нещо си има цена.

    ОтговорИзтриване
  3. Пак го казвам: нарушаването на законите от някой не създава задължение и основание това да бъде разрешено за друг. Мисля, че юрист може да го каже по-ясно от мен, но логиката е ясна...

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм с аргумента на Бойко, при едно условие - Ако мога да си прекратя взаимоотношенията с мобилните оператори (договора един вид)... да мога да направя същото и с МВР! Подавам молба, че вече не желая имуществото ми да бъде пазено от МВР (не че са го опазили) и ме освобождават от данък - тоест, спирам официално да допринасям за тоя милиард годишно, който потъва там.

    С други думи, може би операторите не се борят особено много за нас като клиенти, но със сигурност на МВР им е доста лесно в това отношение, всички сме им 'снесени' на тепсия направо...

    Горките ... живи да ги ожалиш, че само те не могат да подслушват! :)

    ОтговорИзтриване