AdSense Top

сряда, 20 януари 2010 г.

Борисов v/s здравия [политически] разум...

След оттеглянето на кандидата за еврокомисар мнозина често повтарят, че всичко е добре, когато свърши добре. Да, но не всичко, което започва зле, свършва добре!

Политическата кариера на Румяна Желева, започнала с "летящ старт и мръсна газ", бе покровителствана от Борисов, който сам определя критериите и квалификацията на хората и сам номинира и назначава на разни постове. Системата "пред мен се е доказал" може и да работи в Банкя, но явно не проработи в Брюксел, а "сблъсъкът със стената" бе унищожителен...

Политическата плесница през лицето на премиера бе болезнена, защото не я очакваше от "своите", които отказаха да го подкрепят на всяка цена и до край и защото, за разлика от Банкя, в Брюксел има други правила. Политическата логика в Брюксел е различна от логиката на срещите в хола в Банкя. Там технологията е друга. Номинацията за еврокомисар можеше, ако не друго, поне да бъде обсъдена в България, преди да бъде "хвърлена на кучетата в Европа"...

Политическата логика и технология предполагат широк обществен дебат при всички обществено важни решения. Подобно обществено важно решение е промяната в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), особено, когато става дума за очевидна намеса в правата, свободата и личната неприкосновеност на гражданите.  Когато законодателната инициатива на ГЕРБ се свежда до възможността гражданите да бъдат профилирани, в резултат на действия на МВР, които могат да бъдат описани с една дума: РАЗУЗНАВАНЕ, общественият диалог не е само нужен, но и задължителен.

След казуса "Желева" предстои да видим дали Борисов ще се подчини на здравия [политически] разум, а промените в ЗЕС са първата възможност за премиера да го прояви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар