AdSense Top

сряда, 7 октомври 2009 г.

За търсенето и предлагането на алкохол около училищата

Вчера имах късмета да чуя една дискусия по Дарик. "Виж кой говори"...  Говориха четирима, ако не броим водещата: г-н Бранимир Ботев - представител на някаква асоциация на дребни вносители и производители на спиртни напитки; г-жа Едрова от ГЕРБ; г-н Атанасов от МВР, "детска престъпност" и г-жа Чобанова - родител.

Не искам да задълбавам във всички нюанси на дискусията. Направи ми силно впечатление едно: в хода на разговора господин Ботев изрази много логичното предположение, че дребните производители и вносители на алкохол щели да изпитат затруднения, ако им бъде забранено да продават стоките си близо до училищата. По този начин, с подобна логика част от участниците в дебата дискутираха ефекта и необходимостта да бъдат налагани глоби на търговците, нарушаващи една евентуална подобна забрана. Актовете щели да "паднат" в съда, контролните органи щели да вземат подкупи... Абе, с две думи, няма спасение.

Стигна се до там, че Бр. Ботев формулира с половин уста предположението, че, едва ли не, първо трябвало да работим за намаляване на търсенето, което пък щяло да рефлектира на предлагането [на спиртни напитки около училищата].

Не съм пуританин, в смисъл, че всичко ми е ясно и мога да понеса доста неща, до момента, в който не ме засегнат лично. Тоест, свободата на всеки да решава какво да прави и как да се държи, следователно, какво да продава и купува, не ме засяга, ако не излиза от общоприетите норми и законност. Философски, всеки може да обоснове всичко, пак при тези условия. Естествено, очаквам и аз да има свободата, при тези условия, да формирам и формулирам убежденията си, да действам и да изразявам мнението си.

Няма как обаче да не оспоря логиката на господин Ботев, който, защитавайки правото на дребните вносители и производители на алкохол да генерират печалба, продавайки стоката си на деца, на практика предлага нещо много абсурдно! Нека съшият господин Ботев попита родителите на всяко едно дете, прибрало се пияно, напушено или надрусано вкъщи, дали биха приели, че е редно да се работи ПЪРВО върху обществения морал и ценностна система, за да се намали търсенето, което да намали и предлагането, вместо НЕЗАБАВНО ДА СЕ САНКЦИОНИРАТ разпространителите на подобни "екстри"...

А, работата по намаляването на търсенето е една друга, много дълга и важна тема, която започва дори от текстовете на чалга хитовете...

Няма коментари:

Публикуване на коментар