AdSense Top

неделя, 18 октомври 2009 г.

Пушкар: Pretty Bulgarians!

Пътувам в автобуса за Кароли, но ще ви разкажа за вчерашната визита в Пушкар.

Пътят през последните километри, излизайки от периметъра на големите градове, доближавайки се до раджастанската пустиня, става все по-характерен и се вие сред скалистата и хълмиста местност, Понякога, насрещните превозни средства спират, за да изчакат автобуса ви. Постройките наоколо са стари и оставят у наблюдаващия впечатление за нещо много древно. Точно под прозорците на автобуса ви може да видите варосаните камъни, маркиращи пътя, и стръмния склон на дерето. Няма начин да не се запитате дали някой по-стръмен завой няма да подведе шофьора.

Според тургайда, Пушкар е малък, около 12 хиляди души град, без автомобили по главната улица, ако не броим нарушителите – рикшите. Местните жители са гостоприемни и приветливи, както навсякъде до сега. Готови са да ви услужат и да ви обяснят всичко, стига да говорите хинди. Ако имате късмет, може още на автогарата да попаднете на някой, който знае 5-6 думи на английски и може да ви каже цена (30-50 рупии) да ви заведе до, според мен, най-важните места в града. Главната търговска улица, впечатлява, освен с предлаганите стоки, включително керамични изделия, и с характерна, специфична архитектура. Не смятам, че си струва времето и средствата да отидете до този град, само за да се пошляете по търговската улица, да се разминете с няколко десетки „бели“ туристи и да ви предложат разни сувенири, включително и репродукции на Дали и Мона Лиза. По-добре е да се запознаете малко с историята и преданието за града.

Пушкар може да бъде наречен градът на Бог Брахма. Според преданието, минавайки наблизо, Брахма хвърлил листо (пушпа) с ръката си (кар), а то паднало на това място (от тук и името Пушкар). Падайки, листото образувало езеро. Вярващите смятат за много благоприятно да се изкъпеш в това езеро. Пречиствало от всички грехове.

Неминуемо ще ви предложат да изразите почитта си към това свято място, като ви дадат в ръката цвете, което да предложите на езерото.

Сред най-важните места за поклонение е храмът на Брахма. Според индусите – създател на вселената. Едно от преданията гласи, че Брахма бил прокълнат да няма храм. Не ми е известно да има друг такъв голям и популярен храм на Брахма в Индия. Снимането е забранено, а на входа минавате щателна проверка и трябва да оставите камери, фотоапарати и дори лаптопа си, за предпочитане, у някой от групата. Никакви чанти! За спомен, може да фотографирате стълбите към входа на храма.

Не карайте рикшата да ви чака на главната улица. Споменах, че е затворена за автомобили и може да ви се наложи да търсите своя шофьор, ако се зададе полиция. Хубавото е, че и той ще ви търси. С всички рикши може да се договорите за „комплексна услуга“ - взима ви, вози ви из желаните от вас места и ви връща където искате. Пазарите се за цената и плащате накрая. Не вярвам в Пушкар да има дестинация по-скъпа от 30-50 рупии с чакането. Плащате накрая. Ако оставите десетина рупии бакшиш, вие сте „Pretty Bulgarians!“ :-)


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар