AdSense Top

вторник, 20 октомври 2009 г.

Безумието на един... партиен функционер

Преди седмица-две една депутатка от Атака лансира безумната идея за промени в Закона за вероизповеданията за вдигане на летвата за регистрация на 5000 члена. Преди дни пък бе проведена и псевдо-научна конференция, на която (не се чудя защо) поредния велик руски учен е говорил за „опасността от сектите“. Не се учудвам и на това, че за пример е дал Кришна-съзнание. Няма да даде хомосексуалните действия по манастирите или сексуалните забежки на някои православни свещеници по малките градчета, я? Няма да даде и проблемите с педофилията в католическата църква, я! Ще даде пример с някой „умрял кон, дето не рита“ (образно казано)... Гаден, но типичен за руските (бивши съветски) ортодоксални „учени“ подход.

Да се върна на темата с пререгистрацията. Ще оставя на адвокатите да цитират колко точно присъди има срещу България за нарушаване на религиозните права и свободи. Ще кажа само, че не са малко. На прима виста се сещам за поне три, като последното е за насилственото изгонване на православни свещеници от техните храмове, със заповед на прокуратурата и с бруталната намеса на полицията. Има и други. Ще оставя пак на адвокатите да разсъждават колко дела потенциално България ще загуби, ако се вслуша в безумното предложение на госпожа-атакистката и приеме праг за регистрация, както и да наложи пререгистрация поред всичките (без едно, сетете се кое) вероизповедания. Аз знам, че ако очакванията да останат максимум 30 регистрирани вероизповедания, се сбъднат, тогава останалите 100 няма да спят зимен сън.

А, предложението на атакистката набира сила в своите идиотски измерения. Четох, че се стигнало до праг от 250 хиляди. Аферим, както се казва, ашколсун!

Защо наричам тази идея безумна? Защото няма никакво основание да приемем, че човек с нормален разсъдък, в 21 век, в модерна и демократична Европа, било то и в догонващата европейските стандарти България, ще „роди“, или подкрепи подобна идея. Безумна идея.

Ако подобни идиотщини са характерни за семейната партийка на Волен Сидеров, иска ми се да вярвам, че те не са характерни за управляващата партия ГЕРБ.

Дали популистът Бате Бойко е извървял пътя до държавника премиер г-н Борисов предстои да разберем от неговата реакция на предлаганите безумни промени в Закона за вероизповеданията. Вярвам, че безумието на една семейна партийка Атака няма да бъде наложено на всички, благодарение на ¼ от  избирателите, подкрепили борисовата ГЕРБ.

Е, г-н Борисов, Вие сте на ход!

Междувременно, разбирам, че имало вече подписка на повече от 30 регистрирани вероизповедания срещу подобни законодателни промени. Така че, г-н Борисов, наистина Вие сте на ход.

П.П. Няма да коментирам участието на госпожа-атакистката при Бедров. Нейните изяви, според мен, идеално се вписват в хипотезите на сегашния, действащ закон за вероизповеданията, в частта му за разпалване на религиозна омраза и нетърпимост, но се съмнявам, че ще има адекватна реакция срещу това. Няма да коментирам и идеите за „една държава, една религия, една нация...“ Защо не и една партия и пр...

5 коментара:

  1. е стига с този г-н Борисов де. Той вече може и да не иска да е цар, но тълпата си го иска. Като го искаме за всичко, ние го абсолютизираме! според мен наистина тук всеки има право да прави каквото е на сърцето му. имам приятел бахай, църквата им е малка и стегната в бг - 1000 души. защо тези хора никога не се почустваха заплашени по някакъв начин???

    ОтговорИзтриване
  2. Може да помогне Борисов, и то как! Като нареди на своите депутати да НЕ приемат безумията на Сидеров и компания. Разбира[ ли вече?..

    А бахаите аз ги поизнавам вероятно много по-добре от теб. Не вярвам да са щастливи да са изван закона и нерегистрирани. Да ги гонят, ако се събират в къщата, в която сега имат сбирки.

    ОтговорИзтриване
  3. Като се има предвид, че и дупедатите на г-н Борисов подкрепят тези неща, работата наистина отива на изуй гащи. Напр. интервюто на Красимира Симеонова, депутатка от ГЕРБ, е съвсем красноречива.
    Все повече започвам да се убеждавам, че православието води до тежки увреждания във функцията мислене...

    ОтговорИзтриване
  4. Глупости на търкалета. Безумието е че въобще има религии в 21-ви век !

    ОтговорИзтриване
  5. Науката също е религия, упованието в човешкия т.нар. "разум" също е религия, така че дори да не съществува вярата в богове, винаги ще има религия. ))))
    Футболът за доста хора също е религия... Примерите могат да станат безкрайно много. ))))

    ОтговорИзтриване