AdSense Top

вторник, 10 ноември 2009 г.

Николай Василев и сагата с лицензите...

Ето тази снимка привлече вниманието ми:



Хубава е, нали? Николай Василев разцъква Макбук Еър. Да, ама ме наведе на следните тягостни мисли...

Ползвам Макбук от около 5 години. Забравил съм за преинсталиране на ОС, бекъп при миграция, вируси, спайуер и прочее. Да не говорим за антивирусните, файъруолите и другите "хигиенни" програми, предназначени да поддържат операционната Ви система в изправност. А, с какво ме впечатли снимката? С интереса, който бившият министър на държавната администрация тества Макбук Еър-а. Като човек, прекарал достатъчно дълго време в чужбина и работил там, Николай Василев НЯМА НАЧИН да не знае за предимствата на операционната система и компютрите Макинтош. Освен познатата на всички Windows, по-малко познатата (у нас) MAC OS X, има и цял куп алтернативи с отворен код... Същото важи и за популярния Microsoft Office (включващ по-известния WORD). Аз, например, имам изключително добро впечатление и мнение за Oppen Office пакета, който предлага много добра алтернатива на MS Office. Mac OS се инсталира с TEXT EDIT, който се справя много добре с повечето неща, необходими за сравнително сложен и богато форматиран текст. За по-претенциозните, OS X предлага PAGES, NUMBERS, KEYNOTES и други приложения, включени в пакета iWorks... Тоест: АЛТЕРНАТИВИ на MICROSOFT WINDOWS и OFFICE има не една или две. Въпрос, ако не на друго, поне на проучване на пазара е, да се избере най-изгодната, поне от икономическа гледна точка опция и оферта...

Да, ама не! Това не попречи на екс-министъра да подпише крайно неизгоден договор с Майкрософт, който възлиза на сумата от 70 750 100 лева (или 84 900 120 с ДДС) за 60 хиляди служебни и 60 хиляди домашни компютъра, или по около 589 лв. за лиценз (без ДДС и 707 лв. с ДДС), а според Николай Василев, около 60 лв. към тогавашна дата.

Тези дни се коментира поредната кахърна жалба на Борисов, в стил "няма пари!..", а именно, необходимостта да се платят около 20 милиона лева на Майкрософт по договора за лицензите... Според някои, те са около 20 милиона лева, според самия екс-министър "само" 6-7 милиона...

Чу се и предложението към Борисов да върне останалите лицензи на Майкрософт, при все, че "производствената стойност на всеки лиценз клони към нулата, заради което те нямат защитимо основание за претенции." (по Григор Гачев)


А, сега, да видим, дали му стиска на Борисов да се опъне на АМЕРИКАНСКАТА почти-империя Майкрософт... Не е като да критикуваш решенията на Министерски съвет за разни еърбуси, хеликоптери, розовите беемвета на военното министерство и тем подобни.

И понеже съм почти сигурен съм, че подобно чудо няма да се случи, защото едно е да показваш мускули на Станишев, а съвсем друго на американците, нека видим какво мисли Николай Василев за възможността държавната администрация да спре да ползва продуктите на Майкрософт:
"...Бихме могли, както бихме могли да живеем без ток, вода, телефон и автомобил. Държавната администрация би могла да започне грандиозен проект за внедряване на заместители на Майкрософт. Това би бил най-мащабният проект в новата й история. Вероятно резултатите биха дошли бавно и постепенно, биха срещнали огромна съпротива сред десетки хиляди държавни служители и биха предизвикали много проблеми на клиентите на държавната администрация."
Разбирам, че Майкрософт Уиндоус за държавния чиновник е като слънцето и водата за всяко човешко същество! А, сред най-забавните за мен е аргументът със съпротивата на държавните служители. А, най-забавното е, че миграцията към други операционни системи, особено тези, с отворен код, може да излезне дори по-скъпо:
"...Много е вероятно общите разходи на такава миграция (инсталация, обучение, поддръжка и др.) да са много по-високи от цената на лицензите на Майкрософт."
Ако не става дума за чудовищна злоупотреба, най-вероятно имаме пример на пословично малоумие, да изхарчиш 70 милиона, за да не ядосаш така или иначе не много услужливите лелки зад гишетата. Пак с този аргумент, да купуваш лицензи на децата им, да цъкат CS по цял ден какво е? Както казва един мой приятел: "ще работят и на сметало щом е по-евтино на държавата..."

снимка: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар