AdSense Top

четвъртък, 19 ноември 2009 г.

Всеки телефон - с диктофон...

Тези дни чух фрагмент от разговор по Дарик, в който участваха журналисти, иначе определяни като професионалисти. За съжаление, това, което чух, е класически пример за популистко говорене, в което участниците си поддакваха и се допълваха по доста безинтересен и обиден за мислещите слушатели начин. Тезата на човека на МВР, участващ в разговора (не чух името му, но в случая не е важно, тъй като всички преповтарят думите на Борисов и Цветанов) бе, че те не можели да реагират бързо при случаи на въоръжен грабеж, магистрален грабеж или отвличане на дете под предлог, че нямали достъп и право да проследяват телефони, което пък им пречело да залавят злодеите!..
Уморих се да слушам тази теза, която, без да претендирам за изчерпателност, мога да обясня така: МВР се жалва, че няма директен и безконтролен достъп в реално време до мобилната телефония и Интернет трафика ни. Защо? За да се борели успешно с бандитите...

Ако служител на МВР може да се обяви за узаконяване на действия, нарушаващи личната свобода и неприкосновеност (отчитайки спецификата на неговата подготовка и професия), не върви журналистите да споделят подобна гледна точка! Най-малкото, защото техните колеги, криминални репортери, ще го отнесат, ако някой "чуе" разговор с техен осведомител, например!

Нека разгледаме темата от следната гледна точка: Да приемем, че процедурата по разрешаване на подслушване в момента е тромава и отнема време. Да приемем, също така, че тази така наречена тромавост възпрепятства своевременното използване на специални разузнавателни средства. Безспорно,  употребата им без разрешение, е незаконна, но вижда се, че въпросните СРС, така или иначе, най-вероятно се използват, при това, изглежда, доста добре организирано и планово̀!

Няма как обаче да приемем, че е по-добре да се предприемат инициативи за узаконяване на безконтролното подслушване!

Не е ли по-логично просто системата да работи така, че дежурните съдии да разрешават употребата на СРС, когато това наистина е необходимо, с цел предотвратяване или разкриване на тежко престъпление?! Явно, не е по-логично за тези, които се обявяват за безконтролно подслушване на телефоните и Интернет трафика от страна на МВР!

Няма коментари:

Публикуване на коментар