AdSense Top

понеделник, 30 ноември 2009 г.

Надхитриха блондинката!

Приключи поредното шоу, в което Борисов помпозно обяви, че ще преговаря с Европейската комисия за три ресора: "енергетика", "разширяване" и "инфраструктура"...

Самата Желева също предяви претенции към "енергетиката", "разширяването" или "регионалното развитие". Интригата се подклаждаше от изявленията й в стил: "Няма да приема кой да е ресор, на всяка цена!.."

Всичко в голямото медийно риалити шоу, с елементи на съспенс и куиз, течеше като по сценарий... Борисов прошепна своя избор за евро-комисар на ухото на Барозу, дълго преди демократичната процедура по номинацията у нас да е завършила. След недомлъвките в медиите, последваха претенциозните заявки от наша страна. Чуха се дори международни прогнози, че сме щели да получим... "Правосъдието и вътрешния ред!.."

Всеки логично мислещ човек обаче се досети, че май става дума за празни приказки и прекомерни амбиции на премиера, услужливо тиражирани от медиите пред обществото, с тайната надежда желаното да стане възможно, а възможното - реално. Ясно като бял ден беше, че почти всичките ни домогвания до споменатите ресори са напълно неадекватни. Ако се вгледаме в наименованията им няма да ни е трудно да се досетим по какви причини: "енергетика", "разширяване", "инфраструктура", "правосъдие и вътрешен ред"...

Шоуто приключи безславно за нас: измислиха ни нов ресор, страхотно напомнящ оплютото  от всички и закрито от депутатите на Борисов Министерство на извънредните ситуации... Желева получи "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и отговор при кризи"...  А Борисов смутено обясни, че: "ресорът за бедствията и авариите, който ни даде Европейската комисия, е добър..."

Обидената от "евро-скептицизма" Желева се скара на тези, които иронизират значимостта на нейния ресор, поразително приличащ на емелетемовото министерство. Малко преди да направи това, тя заяви:
"Аз мисля, че това ще бъде много тежка работа, защото кризи непрекъснато има - всички наводнения, цунами, и за международното сътрудничество много се радвам, защото моите отговорности ще са за държави в Азия и Латинска Америка, което е добре, защото в Азия кризата почти не се е отразила. Аз мисля, че там всички европейци, включително и ние, българите, ще можем да намерим по-добра реализация, отколкото сега. Надявам се моят принос в това отношение да бъде съществен..."
Според мен, нейният и на лидера на партията й принос може да бъде съществен най-вече, като намерят възможно най-бързо реализация в страните от Латинска Америка и Азия. Колкото може по-бързо!  

1 коментар:

  1. Голям резил.
    А, Румънският еврокомисар ще отговаря за отрасъла агрокултура и развите на селските райони. Е, не е баш като да спасяваш пингвините в антарктида да не се намокрят или нещо подобно, което си е ресорът на желева, но все пак е нещо за икономиката на ЕС

    ОтговорИзтриване