AdSense Top

четвъртък, 3 декември 2009 г.

На Борисов му вдигнаха кое?!

Вчера, премиерът Борисов, че и министър Дянков много гордо се изпъчиха на телевизора и ни увериха какви шеметни успехи са постигнати за първите месеци на управлението им на България... На път май към Парламента, Борисов провежда горе-долу следния разговор с "колегите" журналисти (благодаря за Н. Вълканов за информацията!):
БББ: "А, т'ва прочете ли го ти?"
Ж: "К'во е т'ва?"
БББ: "Кредитният рейтинг на България се вдига. Еее, снимайте го. Ей, ей виж..."

Благодаря на приятелите ми, които ми помогнаха да намеря повечко информация по случая. "Много издребняваш!", вероятно ще кажат мнозина, но мисля, че точната употреба на думите има огромно значение, особено при важни случаи, като този. Умишленото изкривяване на фактите, тиражирано услужливо в медиите си е чиста пропаганда. Сещате се за лъжата, повторена хиляда пъти, нали? Аз, пък се сещам за друго клише: "Може да лъжеш някого постоянно, може да излъжеш всички няколко пъти, но не може да лъжеш всички постоянно!" Няма начин, господа Борисов и Дянков!

Какво имам предвид? Ето какво, за което пак благодаря на моите приятели:

Всъщност, истината е малко по-различна от тази, казана от Дянков и Борисов и услужливо тиражирана от угоднически настроените (по ред причини) медии: БТВ, Фокус Нюз, Новинар, Монитор, БНР, а вероятно и много други!

Тук може да се прочете информацията "от източника", както се казва... Какво виждаме там? Ето какво:
"...Standard & Poor's Ratings Services lifted its outlook on Bulgaria to stable from negative..."
В единия, премиерът се бие в гърдите:
„...Ето това е важно, само за няколко месеца им кажете, кредитният рейтинг на България се вдига..."
А в другия четем следното:
Стабилната перспектива отразява нашето мнение относно поетия от правителството ангажимент за поддържане на фискална дисциплина. Считаме, че това вероятно ще се демонстрира от пълното изпълнение на бюджетния план и допълнителните мерки за намаляване на дефицита, ако съществуващата тенденция към спад доведе до по-силен бюджетен натиск от предвиденото,” каза анализаторът на S&P Марко Мршник. “Перспективата се основава и на нашите очаквания, че правителството ще реализира структурни реформи в системата на социалното осигуряване, по-специално в сектора на здравеопазването, въпреки неблагоприятната икономическа конюнктура.” От Standard & Poor's вярват, че властите успешно ще поддържат паричния съвет, както и че чуждестранните банки майки ще продължат да финансират своите местни дъщерни предприятия.
Виждате, че има разлика между "перспективата по кредитния рейтинг" и самият "кредитен рейтинг". Поне това научих от следния цитат:
"...Международната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от отрицателна на стабилна. По правило кредитните агенции първо обявяват перспективата, а след това и самия рейтинг..."
В заключение ще кажа, че ако Борисов, подобно на пишещия тези редове, не разбира от икономика и е бил подведен, било то от свръх-оптимизма си или своето wishful thinking (желаното става възможно, а възможното - реалност), било то от некомпетентни съветници, то на един икономист, с практика и опит, като тази на Дянков, някак си не му отива да ни будалка по този начин. Всички ще оценим добрата перспектива пред България. Мнозина я подкрепиха на изборите, но реалният ефект все още не се вижда, освен няколко скандала с бивши министри и хвалебствия по медиите. Перспективата има тепърва да се претвори в конкретни постижения.
За сега, пропагандата (за пореден път) си свърши добре работата, а аз се замислих колко ли още барековци има и защо медиите си траят и услужливо правят вятър на Борисов. Но, това е една съвсем друга тема, по която тепърва трябва да се говори!..

Няма коментари:

Публикуване на коментар