AdSense Top

събота, 26 декември 2009 г.

Обади се на депутат или на арменския поп Бойко Борисов? Изберете сами!

Попаднах на блога "Нямам идея", в който има своеобразен, леко обезверен, до колкото аз го разбирам, анализ на случващото се около кампанията против промените в ЗЕС, въпреки, че тя вече даде (малък, но положителен) резултат.


Първият успех НЕСЪМНЕНО бе това, че депутатите от Синята коалиция гласуваха в Пленарна зала ПРОТИВ, а в комисиите, само няколко дни по-рано, бяха "ЗА". Това се дължи И на шума, който вдигнаха избирателите им. Не без влиянието на кампанията, де.

Вторият успех бе медийното отразяване. Очаквали ли сте сервилният ТРУД да публикува нещо по въпроса  и да коментира кампанията на Зелените? Аз не. И Дневник писа за кампанията. Даже два пъти. Няколко телевизии коментираха. Доста линкове съм събрал тук.


Третото хубаво нещо бе, че имаше директно излъчване на дискусията от Парламента, в която ЯСНО се видя кой кой е. Даже въпросният господин Лазаров от ГЕРБ коментира кампанията.

Тоест, ефект има. Гражданите показаха, че следят работата на "избраниците" си. При това, с критично око.

Важният въпрос е КАКВО СЛЕДВА за да докараме нещата до успешен край? В коментара на "нямам идеи" чета, че нямало смисъл да се срещаме с депутатите след Нова година. Законопроектът все още няма да е гледан на второ четене. До тогава ИМА СМИСЪЛ да се прави всичко! И на протест да се иде даже има смисъл! Защото има технологично време и процедура между двете четения. ДОСТА ПОДЛИЧКО ОТ СТРАНА НА ГЕРБ И АТАКА! Те внесоха законопроекта в ПОСЛЕДНИЯ РАБОТЕН ДЕН, преди голямата им, напълно заслужена ваканция! Процедурно, има само седем дни за внасяне на предложения за промени. Мислите ли, че някой депутат, вместо да хукне да празнува и да се вижда с роднини, приятели и бизнес партньори, ще седне да пише промени в ЗЕС?!

Ето какво предвижда процедурата на НС:
Чл. 73. (1) Народните представители могат да правят писмени предложения за изменения и допълнения в приетия на първо гласуване законопроект или изработения нов законопроект съгласно чл. 71, ал. 2 в 7-дневен срок от приемането му, съответно от предоставянето му на народните представители. Предложенията се отправят чрез председателя на Народното събрание до председателя на водещата комисия. По изключение Народното събрание може да реши този срок да бъде удължен най-много с три седмици или намален, но не по-кратък от три дни.
Ето това има смисъл да се направи! Да се противодейства на двойната коалиция ГЕРБ - АТАКА и да се търси начин да се внесат предложения за промени в приетия на първо четене законопроект. Искрено се надявам, че освен, че са против, депутатите от Синята коалиция са си написали домашното, преди да хукнат да празнуват, и са внесли едно предложение за промени. Ако не друго, поне за отпадане на текстовете за интерфейса, с които те толкова гръмко не се съгласиха... Ако не са го направили, може наистина да е малко късно за въздействие, но не и невъзможно!

Кампанията трябва да продължи именно заради наглото и безпринципно отношение на "народните избраници", описано от "нямам идея":
Имам скайповете на някои от представителите на ГЕРБ в града ни и преди Коледа им пратих банерчето на инициативата, с молба да се включат. Знам, че лично те са против приемането на законът в този му вид, но реакциите бяха различни. От ледено мълчание, през „Аз съм против, ама Бойко така казва”, та до върхът на черешката. Един шегобиец ми върна изображението с преправен текст: ”Обади се на Арменският поп”.
 След като Димитър Лазаров нарече избирателите си "някакви непознати субекти", тези хубавци и хубавици демонстрират бездушие ("аз съм против, ама Бойко така казва") или откровена наглост, пращайки всички ни при арменския поп, който в случая явно е самият пръв партиен и държавен ръководител, другаря Бойко Борисов.

Тоест, продължавайте да се обаждате на своя депутат и да настоявате да не се нарушават основните ви граждански права! А отпуската на депутатите е до 13-ти януари 2010. Като беше и тази година, когато ги посрещнахме с протест на 14-ти януари, а Борисов, тогава кмет на София, допринесе много за насилието над протестиращите. Сега, 11 месеца по-късно той е премиер и очевидно е наредил на депутатите СИ да приемат тези ретроградни, излишни и недемократични промени.

ЩЕ ИМ ПОПРЕЧИМ ЛИ?

4 коментара:

  1. Определено не е обезверяване, а реална преценка.Споменаваш 14 февруари. Спомняш ли си кой яде бой тогава и как политиците се криха? Все пак не трябва да се мълчи и приема всичко без съпротива. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Не само, че си спомням, ами бях там, на 14 януари. Приемам, че преценката ти е реална. Като чашата вода за песимиста и оптимиста. Аз съм оптимист. :) И смятам, че има смисъл все още. А до второто четене все още има време, че и след това може да се действа.

    Очаквай новини. :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Само още нещо. Няма да слагам линк тук, но виж при Делян от днес.

    ОтговорИзтриване