AdSense Top

сряда, 16 декември 2009 г.

Право на [политически НЕкоректен] отговор: Обади се И на СИН депутат - спри тоталното подслушване!



Няколко дни вече слушаме и четем застъпничества, пледоарии, извинения и обяснения, че депутатите на Синята коалиция подкрепили предложените промени гласувайки принципно "ЗА", но фактически били против  промените, "които дават безконтролен и постоянен достъп на МВР до данните на мобилните оператори и интернет-трафика". Те, също така, изразили "острото си несъгласие срещу следенето чрез директен достъп до интерфейс" и заявили, че "категорично не приемат да бъде осъществена непрекъсната интерфейс връзка на оперативните мобилни и интернет оператори с органите на реда"... Разбирай, приели ги на първо четене в комисиите по сигурността и съобщенията, но с голямо отвращение!

Уважаеми господа депутати и партийни функционери, друго в тези промени, освен това, с което не сте съгласни, просто НЯМА! Основната идея на тези промени е именно прекият, постоянен и неограничен достъп на МВР до трафични данни. Така предложените промени размиват критериите и разширяват кръга от престъпления, при които такъв достъп би бил законен. Освен това, те тотално обезсмислят процедурата по получаване на разрешение и съдебен контрол при достъп до трафичните данни, най-малкото, заради създаването на директен интерфейс за Дирекцията "Оперативни и технически операции". Всичко това е обилно подправено с ПЪЛНА безотговорност и липса на контрол КОЙ, КАК, ПО КАКВА ПРИЧИНА СЪБИРА и ЗА КОЛКО ВРЕМЕ СЪХРАНЯВА В АРХИВИТЕ на МВР набраната по този начин информация. Липсват и механизми за защита на гражданите от произволно (планирано и злонамерено) събиране на информация, както и профилирането им, според контактите, местоположението им, действията им в Интернет, интересите, убежденията им и пр... Така описани, промените ще засегнат и застрашат достойнството и личната неприкосновеност на всички граждани ползващи каквато и да било електронна съобщителна система от Интернет до мобилен телефон.

Ако сте били против мракобесната, ретроградната, недемократичната философия на тези излишни промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), внесени в миналия парламент, ако, водени от  демократичните ви ценности, сте против подобни идеи и сега, господа депутати, значи сте ПРОТИВ внесените предложения по принцип, заради компромиса с демократичните ви ценности, а не сте принципно "ЗА", ама с някои уговорки, особени мнения и, не дай боже, пазарлъци... Подобни "стратегически съображения, скрита стратегия" или кой знае какво, ако наистина съществуват и ако не са ясно декларирани пред избирателите ви, оставят у тях привкус на задкулисни пазарлъци. Това, от своя страна, в дискутирания случай, доведе до вълна̀ от недоволство сред избирателите ви. Обръщането на мнението на някои Парламентарни партии на 180 градуса, за последните няколко дни, неминуемо води до въпроса, кое е карало депутатите им да се държат съглашателски при първото четене на промените в комисиите? Възниква и въпросът защо, чак след като се зашумя в Интернет и в някои от медиите, се наложи корекция в партийния курс, но пак с някои уговорки?

Думата ми е за пазарлъците. Ще си кажа директно, че да ми олекне и на мен. Няма приемлива логика, според която депутати, с демократични възгледи, само преди година да са твърдо против дадени недемократични промени, очевидно водещи до милиционерщина, а сега, видимо по-мракобесни, по-ретроградни и по-недемократични законодателни промени да се радват на подкрепа от тях, било то, на първо четене в "ресорните" комисии, било то и "по принцип"... Няма друга логика, която да приема, освен тази, че става дума за задкулисни политически пазарлъци или нещо подобно. За да не съм голословен, ще илюстрирам думите си така: в миналия парламент, промените, предлагани от Р. Петков, по-късно и от М. Миков, бяха аплодирани от БСП и силно критикувани и отхвърляни от десните партии. Към хо̀ра на критиците припяваха и ГЕРБерите, които вече са в Парламента, при това, с почти пълно болшинство. Сега, само едни избори по-късно, БСП се въздържа да подкрепи подобни промени, ГЕРБ натиска с все сила и с всички средства, а десните "подкрепят по принцип", ама с някои съображения за неприемливостта на предложените изменения. Обяснете ми това, моля ви! Очевидно, не всичко се вижда на повърхността, където всички ние ясно видяхме какво се случи!.. Чухме и становището на десните на пресконференция. Топката е в полето на сините. Могат да я изиграят добре, а могат и да си вкарат автогол или да си изпросят още някоя дузпа. Вярвам, че играта на Иван Костов и Мартин Димитров ще се отличава от тази, на Волен Сидеров и независимия Яне Янев. Ако петнадесетте сини депутата гласуват ПРОТИВ промените, а те, въпреки всичко, бъдат приети САМО с гласовете на ГЕРБ и Атака, ще спя малко по-спокойно, заради факта, че все още има неколцина демократи в Парламента.

До тогава, Зелените ще продължим кампанията "Обади се на депутат - спри тоталното подслушване!" А, аз ще добавя: обади се на И НА СИН депутат!

2 коментара:

  1. И за мене гласуването на депутатите от синята коалиция в комисиите на народдното събрание беше огромен гаф. Аз както и много други които гласувахме за тях отдавна си казахме мнението по всички възможни канали за връзка, и ги следим изкъсо:

    https://www.google.com/notebook/public/15841318655248220039/BDdga3goQ2q-0_tck

    Мисля, че проблема с депудатите на синята вече е решен.

    ОтговорИзтриване
  2. Wече е решен формално и технически, по отношение на ЗЕС-а, но не е решен по отношение на скритите мотиви, довели до подобен срамен акт и, вероятно, задкулисен мотив.

    ОтговорИзтриване