AdSense Top

петък, 18 декември 2009 г.

ТИ обади ли се на депутат? Две причини да го направиш...


Иска ми се да припомня и да поставя ударение върху две вероятни последици от събирането на трафични данни, ако предложените промени бъдат приети.

  1. Първата последица е какво точно може да се случи при проследяване на телефоните на даден човек. Нищо особено, ще каже някой, но представете си, че в София, да речем, ако носите телефона си със себе си, Вашето местоположение може да бъде определено с точност от до петдесетина метра. Нищо лошо, ще каже някой? Сега добавете към картината и това, че това засичане може да се прави за по-продължителен период от време, като към картинката се добавят и обажданията Ви към други телефони. Пак нищо? Е, сега добавете към схемата и притежателите на другите телефони, които, след обаждане, са били в близост до вас от 0 до 50 метра. Още ли е нищо? Тогава, разтеглете схемата във времето и пространството из цяла България! Добавете и данни от Йнтернет трафика Ви: посетени сайтове, обменени мейли и др. Почнахте ли да разбирате?
  2. Втората последица, което дори не мисля, че трябва да коментирам, защото е от ясно по-ясно формулирана от Комитата пред комисията по вътрешен ред и сигурност:
"...За възражението, че става дума за трафични данни, а не за самата тайна на кореспонденцията, всеки човек, който е запознат технически с това, как се осъществява кореспонденция по електронен път, знае, че технически е невъзможно да се извлекат данни от дадено съобщение, без да бъде изследвано цялото съобщение. И ако това може да бъде направено, все пак, ние никъде не сме видели до сега гаранции, че това по някакъв начин ще се прави..." 
Разбирате ли? Нека поясня със следния пример: В България си имаме "лоялни граждани", които току донесат някой секретен доклад на Борисов. Имаме и лоялни партньори в чужбина, дето ги публикуват в Интернет или вражеската преса. Системата май се е разсъхнала, дава фира, а информацията изтича като от прогнил кюнец. Какво би станало ако се обяви обществена поръчка, при която фирмата "А" например провежда кореспонденция с под-изпълнителите от фирмата "Б", а шефът на конкурентната фирма "В" се свърже някой "лоялен гражданин", служител на някое поделение на ДАНС, и си напазарува малко информация... Е, сега стана ли ви ясно какъв точно е проблемът със събирането на трафични данни?

А, сещате ли се какво стана с онази полицайка от ГДБОП, дето старателно си беше сканирала и събирала в личния компютър важни документи и изкарвала бели пари за черни дни с тяхна помощ? Последното, което четох, бе че я пуснали...


За доверието ми е думата. Ако доверието към държавните институции липсва, това е проблем с морални характеристики, а не въпрос за параметрите на функционирането им. Особено, ако основният аргумент е СКОРОСТТА, с която мобилните оператори и Интернет доставчици предоставят необходимата информация на разследващите органи... Правомощията, рамката на действие и правилата, при които работят служителите на специалните служби остават на заден план. Това, което трябва да се направи на първо място, е реформа, целяща точно това: Възстановяване на моралния облик и доверието на гражданите към институциите. Това обаче не става чрез мракобеснически мерки, като предлаганите от ГЕРБ...

По тази причина смятам в най-скоро време да пусна и аз по един СМС на депутатите. Включете се и вие! Телефоните на цялата група на ГЕРБ ги има тук!

Няма коментари:

Публикуване на коментар