AdSense Top

четвъртък, 10 декември 2009 г.

Мимикрията при герберите

Преди време, Комитата писа за една очевидна кражба на БСП, по отношение на логото на партията. Отговор не последва, защото са социалисти.

Мен пък ме вълнува друга тема, не толкова доказуема, но точно толкова очевдина. Интересна ми е темата с визуалната стратегия и цветовото "израстване" на партия ГЕРБ.

Всички си спомняте многогодишната люта битка за цветните бюлетини. Да ги има ли, да ги няма ли? Кой цвят за коя партия да е... Тоест, цветът е нещо важно в родната политика, защото позволява на хората да се асоциират по-ясно с политическата сила, на която симпатизират. Веят се цветни байраци, носят се цветни дрешки и шапки... Листовките и агитационните материали са в доминиращия за партията цвят... Създава се чувство за единство. Вижте дядоколедовците, снежанките в червени полички, червените топки за елха и шапките по коледа. Ако заговорим пък за футбол, там цветовете са от съдбовно, жизнено важно значение. Кръв се е ляла около терените, заради цветовете...

Да се върнем на далечната 2006-та, когато бе учредено гражданското сдружение "Граждани за европейско развитие на България", председателствано от Душана Здравкова (какво се сещате за нея?)... Горе-долу от това време е и тази емблема на ГЕРБ:



Междувременно, ГЕРБ се лутаха, търсейки своята политическа идентичност. Най-сетне се самоопределиха се като дясно-центристка формация и, естествено, се наложи да се утвърдят като такива. Да се "запечатат" в съзнанието на избирателите. Или, казано с други думи, да изберат подходящата цветна лампа, която да запалят пред избирателите във времената около изборите. Като говорим за дясно в България, кой цвят е по-подходящ от синьото?

Три години по-късно ГЕРБ вече имат модерен герб. Разходили се по цветовия спектър (не е трудно да си припомним плакатите им), ГЕРБерите се спряха на светло-синьото с лек ДСБ отенък около буквите. Сегашната им емблема е тази:



Цветовата трансформация на герберите засили политическата им идентичност. Представяте ли си например "Данчето" Фандъкова на оранжев фон, рамо до рамо с облеклия оранжево сако Кадиев? Къде-къде по-спокойно се чувстваше тя на плакатите, нали?



Подобна теория няма как да бъде доказана... Знам, че на мнозина ще им прозвучи нелепо. Само казвам, че при животните подобно поведение се нарича мимикрия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар