AdSense Top

понеделник, 14 декември 2009 г.

Обади се на депутат - спри тоталното подслушване! Има защо! Има и резултат!



Хубвата новина е, че кампанията "Обади се на депутат" работи, за сега, успешно! Много медии се ангажираха, Интернет общността популяризира акцията, а отзвукът стигна дори до някои от полу-опозиционни партии, които "срязаха" ГЕРБ, както пише сайтът "Всеки ден". Според Всеки ден:
Остро несъгласие срещу следенето чрез директен достъп до интерфейс изразиха от ДСБ. “Категорично не приемаме да бъде осъществена непрекъсната интерфейс връзка на оперативните мобилни и интернет оператори с органите на реда”, заяви позицията зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов.

“Зелените”: “Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!”


“Зелените” също се обявиха против измененията в Закона за електронните съобщения и проследяването на данни чрез пряк достъп до базата на мобилните оператори. Партията започва кампания срещу промените под мотото “Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!” Така те призовават гражданите да се свържат с депутата от избирателния си район и да настояват той да гласува “против” внесените предложения за промени на закона.

“Зелените” смятат, че постоянната интерфейс връзка ще доведе до постоянно и безконтролно следене на телефонните и интернет данни на неудобните за властта хора и няма да ограничи престъпността.

Членът на НС на партията Асен Генов определи измененията като “ретроградни, недемократични и излишни”. Според него, за да се улесни разкриването на престъпления, е необходимо само допълнителна наредба, която да задължи мобилните оператори да предоставят важна за МВР информация в съответен срок.
Да се надяваме, че депутатите от Синята коалиция ще се придържат към партийната си дисциплина и няма да подкрепят внесените предложения за промени в ЗЕС.

Силен тласък на началото на кампанията дава и репортажът в Медиапул, в който се казва:
Партия "Зелените“ стартира национална кампания "Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!", съобщиха в понеделник от организацията, която се обяви срещу промените в Закона за електронните съобщения, внесени от управляващите. Промените предвиждат служители на МВР да проследяват трафични данни чрез пряк достъп до базата на мобилните оператори.

"Зелените" призовават хората да се обаждат на депутатите от избирателния си район и да настояват той да гласува "против" промените.

От партията съобщиха още, че ако поправките, които се опита да прокара и тройната коалиция, бъдат приети, ще се свържат с Европейската зелена партия и ще сезират съда по правата на човека в Страсбург.

Асен Генов, член на ръководството на партията, определи измененията като "ретроградни, недемократични и излишни". Според него, за да се улесни разкриването на престъпления, е необходимо само допълнителна наредба, която да задължи мобилните оператори да предоставят важна за МВР информация в съответен срок.

Промените предвиждат още служители в дирекция "Оперативно-техническа информация" на МВР да имат пряка връзка до трафичните данни чрез специален интерфейс, а след прокурорско разрешение данните ще могат да се използват за разкриване на тежки престъпления.

"Зелените" смятат, че това ще доведе до постоянно и безконтролно следене на телефонните и интернет данни на неудобните за властта хора и няма да ограничи престъпността.

Кампанията им не е прецедент. В предния парламент народните представители бяха "атакувани“ със SMS-и, за да отменят здравните осигуровки на българите, които живеят постоянно в чужбина.
Пак Медиапул коментира:
Партия ДСБ, която е част от ПГ на Синята коалиция, няма да подкрепи исканите от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения, които дават безконтролен и постоянен достъп на МВР до данните на мобилните оператори и интернет-трафика.

В понеделник и партия "Зелените" се обяви срещу подготвяните промени и даде началото на кампания с мото "Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!". Идеята на кампанията е гражданите да се свържат с депутатите от избирателния си район и да настояват той да гласува "против" внесените предложения за промени на закона за електронните съобщения.


Сайтът Знам ли отразява кампанията по следния начин:
Представители на партията на Зелените и на неправителствени организации ще анонсират инициативата си срещу приетите на първо четене промени в Закона за електронните съобщения, които дават възможност на МВР за много по-интензивно и всеобхватно следене на трафичните данни от интернет и телефонните разговори на българските граждани.

Това обяви пред PRO.BG блогърът Асен Генов, който е противник на промените. Под надслов "Обади се на депутат - спри тоталното подслушване!" инициаторите ще предложат на гражданите да поискат от депутатите в своите избирателни райони да обявят телефони за контакти и да бъдат достъпни.

„Става дума за една идея, която ако бъде приета,  ще позволи на всеки от нас да му бъде направен профил с цялата му активност в интернет и телефонните му разговори", обясни Генов по повод промените в ЗЕС. „Може да се случи много страшна полицейска картина", прогнозира блогърът.

Според него основната опасност, която се крие в приетите на първо четене промени е евентуалното посегателство срещу личната неприкосновеност. Асен Генов изтъкна, че такава практика на следене няма никъде в Европа.

Според него ако се пристъпи към по-интензивно следене на трафичните данни на гражданите и на телефонните им разговори, първо трябва да се възстанови доверието на обществото в МВР и в съдебната система, както и да има стриктни правила за контрол какво се случва с тази информация.

Дневник също излизат с публикация за кампанията, препечатвайки цялата декларация на ЗЕЛЕНИТЕ.

Трябва да благодарим и на телевизия ПРО БГ за репортажа:



2 коментара: