AdSense Top

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Скроиха му шапката!

Според съветника на омбудсмана, референдум за свалянето на турските новини е обидно за българските турци и ще струва 15 милиона лева. Няма да коментираме моралната страна на нещата, че Б. Цеков се е загрижил за правата на едно етническо и религиозно малцинство - турското. Точно този Борислав Цеков, който внесе и прокара сега действащия закон за Вероизповеданията, по силата на който част от духовенството на Българската православна църква бе изгонено с брутално полицейско насилие и дори проникване в храмовете с взлом с помощта на полицейските джипове. Точно този Цеков, чийто закон послужи като основание на прокуратурата да "багослови"  насилствената полицейска акция срещу недолюбваните от него "разколници". Акт, за чиито последици Цеков е персонално и морално отговорен. Акт, довел до осъдителна присъда за България в Страсбург.

Нека помислим за лансираната от Борисов и Сидеров идея да се допитаме до народа дали иска да има новини на турски по БНТ.

За да се съглася, че организирането на подобен референдум е наистина необходимо, за да бъде оправдана хипотезата за въпрос от национално значение, трябва да съм убеден, че референдумът е необходим и ще се проведе в условията на "равен достъп до информация по поставения за решаване въпрос" и при равни възможности "за представяне на различните становища".

Колко проблемът с новините на турски език е от национално значение е тема на, уверен съм, ожесточени спорове и диаметрално противоположни мнения. Що се отнася до условията за информираност на избирателите, съдейки по очевидната предпазливост на медиите да критикуват мускулестия премиер, далеч не съм убеден, че мнението на опонентите на идеята за сваляне на "турските" новини, ще получи необходимата трибуна, за да може всички да са равнопоставено информирани за добрите и лошите страни на подобно допитване. 

Няма как да не си зададем и няколко неудобни, но очевидни въпроси, които се появиха в медиите, а най-вече в Интернет, по отношение на възможните хипотези около идеята за подобен референдум срещу новините на турски.
  1. Как ще обясни Борисов, че с подобен референдум фактически не реабилитира и не реанимира Доган на политическата сцена?
  2. Как ще преодолее негативното мнение за референдума, изразявано от много общественици?
  3. Как ще реагира в случай, че партньорите му от Синята коалиция не подкрепят идеята, поставяйки го пред дилемата да се скара с тях или да се скара с волен Сидеров? Ако се отметне от идеята си, рискува да спечели неодобрението на Волен; упорствайки да проведе референдума, рискува да задълбочи различията си със сините, които, водени от обществения натиск, леко му изневериха по отношение на "интерфейса за подслушване в Интернет"...
  4. Как ще обясни хипотезата на БСП за "откриването на президентската кампания" на Сидеров (теза, която никак не е за пренебрегване)?
  5. Как ще обясни идеята си, която изглежда напълно безсмислена, на фона на пренебрежимо ниския процент зрители и крайно неудобното време (16:00 ч.)? Идея, която изглежда напълно безсмислена и незначителна на фона на далеч по-важни дилеми, които обществото трябва да реши, като подслушването в Интернет и следенето на мобилната телефония, например, където процентът засегнати граждани е многократно и несравнимо по-голям, а общественото значение на подобно решение, ако не по-голямо, е със сигурност, съизмеримо?..
Това са въпросите, на които Борисов трябва да отговори, вкарвайки се в ситуация без полезен ход.

И понеже Борисов обича да кани хората да си говорят "като мъже", ще го поканя и аз да действа като мъж. Ето две ситуации:
  1. Подслушването, за което стана дума вече много пъти: очевидно е, че неодобрението е много по-голямо от очакванията на премиера. Парламентарните действия по приемане на референдума  обаче са напреднали. Да видим, дали ще му стигне мъжеството да се откаже и да "помоли" депутатите си ДА НЕ ПРИЕМАТ ретроградните и недемократични промени в Закона за електронните съобщения, връщайки си по този начин доверието на мнозина.
  2. Ще има ли мъжеството да си признае още една грешка и да НЕ ПРОВЕЖДА референдум за новините на турски? Има два варианта: да ги спре с помощта на собствените си и депутатите на Сидеров.  По този начин ще реализира най-малко три мрачни за него сценария: (1) ще развенче мита, че е човек, свалил Доган от власт, реабилитирайки го политически; (2) ще реаминира Атака на Волен Сидеров, сближавайки се по доста нечистоплътен от демократична гледна точка начин, с изпадналите в будна кома атакисти, давайки силен коз в ръцете на лидера им; (3) да загуби още от крехката подкрепа на сините; засилвайки опозиционния им профил.
Неприемането на предложенията за подслушване и отказа от идеята за сваляне на турските новини ще го покаже като мъжко момче. Ако обаче реши да експериментира на кой точно месец промените в ЗЕС ще бъдат отменени или по друг начин ще компрометират демокрацията в България  и какъв точно ще бъде ефектът върху политическата обстановка у нас, удряйки с идиотския си ход по едни рамо на Доган и Сидеров - нека пробва. Лошото е, че цената я плащаме всички!

Ако, все пак, му се правят референдуми, нека пита хората и за подслушването! А, защо не и за циганите! Да ги изгоним ли, или да ги пратим на Сатурн? Или за хомосексуалните! Може да ги обявим извън закона! Или за Строежите по Черноморието? Ами за Рила и другите паркове? Има за какво да пита!

Очевидно, проблемът с новините на турски изглежда хем сложен за Борисов, хем курткапанът*, който му скроиха, вкарвайки го в този дебат, се оказа доста ефективен и ефектен! Осъществяват се няколко цели, все неудобни за премиера. Казано по-просто, скроиха му шапка на господин премиера!
-----------------------------------
*Курткапан от турски: "капан за вълци".
По в-к "СЕГА": "Всъщност думата курткапан значи съвсем друго - буквално "вълчи капан". Така се нарича една кофти маневра в пехливанските борби, при която юнакът вече не може да мърда, или казано политически - няма полезен ход."

4 коментара:

  1. А бе тъпанари сини! Какво искате вие?! Какво по- демократично от референдум?! Нали това ви е прословутата демокрация!!! Щом мнозинството иска да няма новини на турски, значи да няма!!! И аз искам да няма!Дразнят ме!!! Аз живея в България и по националната телевизия искам да слушам бг език!Как не разбираре, че въпросът е принципен!!!Осъзнайте се и ако не помагате на правителството и Борисов, поне не пречете!!!

    ОтговорИзтриване
  2. @Reyand, поне да беше ползвал кирилица... :-)
    @Петкова, не съм син, а зелен тъпанар. :-) В това е разликата между мен и теб - поне ми стига акъла да се определя... :-)

    ОтговорИзтриване
  3. @Reyand: Питах Гъгъл и той ми отговори: http://translate.google.com/#en|tr|wolf%20trap

    ОтговорИзтриване