AdSense Top

вторник, 17 ноември 2009 г.

Варшана, Нандаграм, Вриндакунд - задочно

Варшана

По-комфортно бихте се чувствали ако за подобен преход в Индия си наемете кола. Шофьорът знае къде да отиде, жегата няма да ви тормози, а шумът, клаксоните и глъчката по пътя остава зад прозорците на автомобила.

Учудващо е, но може лесно да бъде обяснено това, че за привидно кратки разстояния тук ви е необходимо много повече време, от колкото би ви отнело в Европа. Това е още една причина да предпочетете колата пред авто-рикшата.

Варшана е родното място на Радха – според вярванията, съпруга на Кришна. Дворецът й се намира на един хълм, а в подножието му е разположено градчето. До основния храм се стига по тесни и стръмни улички. Постройката и храмът към нея са впечатляващи, както и всички останали, напълно нетипични за несвикналото европейско око сгради, построени в традиционен стил.

Стълбите към храма са изпълнени с търговци, предлагащи ви гирлянди за божествата в храма, старци и вярващи, определящи се или определяни за свети личности, които се надяват да спечелят милостта ви и да получат 1-2 рупии от вас.


Пила Покхар

Тръгвайки си от Варшана, може да спрете край езерото Пила Покхар, където Радха измила ръцете си, а то придобило златист цвят, от където и името му. И до днес, цветът на езерото може да бъде описан и като златисто-жълт.

От Пила Покхар се отправяме към Нандаграм.

Према саровара

Наблизо, по пътя за Нандаграм, се намира и Према саровар. Тук се срешнали Радха и Кришна, разказват писанията и светите личности. Срещата им предизвикала такива емоции у тях, че сълзите им образували езерото Према саровара. Толкова била силна любовта им (према).


Нандаграм

Нандаграм е на 50-тина километра северозападно от Вриндавана. Градът, около хълма се нарича Нандагаон, а доврецът, в който, както се казва, е живял Кришна от 8 до 16 годишен, се намира на върха и открива гледка към цялата околност, включително и към Варшана. Местните брахмани с голяма охота ще ви предложат тур-гайд услугите си, а всеки контакт с тях предполага някакво дарение (дакшин).

Храмовият олтар на Нандаграм изобразява Кришна, брат му Баларам, Яшода (майка им), Нанда Махараджа (баща им), Радха и др. Таванът и стените на храма са красиво изписани с картини от живота на Кришна и Баларам.

В подножието на хълма се намира и езерото Павана Саровара. Вярващите свързват мястото с това, че малкият Кришна е къпан от майка си Яшода тук.

Вриндакунд

Вриндакунд го посещаваме на път обратно към Вриндавана. Храмът е на брега на малкото езеро. Постройката и мястото са поддържани отлично! Наоколо Радха и Кришна се срещали тайно. Вринда деви обмисляла как да помага за срещите им. Храмът е в традиционен стил. Чист и гостоприемен!

Брахманът, който поддържа олтара, ще ви покани да хапнете и с удоволствие ще ви разкаже за Вринда Деви и са своя гуру, който поддържал мястото, езерото и храма десетилетия наред, преди да напусне този свят пак на това място.

Самият факт, че някой може да прекара няколко декади години от своя живот на това място, откъснато от светската суета и да приключи живота си пак тук, ме навежда на размисъл за всеобхватността и дълбочината на духовната традиция, култура и философска мисъл на тази страна.

-------------

В никакъв случай не бих нарекъл видяното от мен "примитивно" или "тъмно" (по недолюбвания от мен израз "тъмна Индия"). Дните, които прекарах в Индия ме увериха в това, че вярата на тези хора им дава алтернативна на нашата (западна) житейска визия и философия. Животът има стойност за тях, защото им дава възможност за духовна реализация, докато модерният човек е вглъбен в преследване на успех на всяка цена. Смъртта за тях е преход към духовно съществуване, а съвременният човек гледа на нея като на край на възможността да извлича максимална полза за себе си. Това обяснява всичко, което може да видите в Индия. Или почти всичко!..

А, на мен ми трябваше само това, за да запиша преживяванията си в Индия:



... И още няколко (последни) снимки от пътуването ни из Индия:









Няма коментари:

Публикуване на коментар