AdSense Top

петък, 17 юли 2009 г.

ГЕРБераторът

ГЕРБерът е на път леко да завехне. Въпреки мускулните усилия на неформалния градинар.

Само за няколко дни след изборите новият Месия на българската политическа сцена не само успя да покаже, че НЕ предлага нищо ново, но и да демонстрира очевидно неумение, незнание и объркване по отношение на това, какво трябва да направи.

Притиснат от обстоятелствата и необходимостта да действа според трудно изпълнимите очаквания, които създаде у 39.72% от гласувалите (благодарение на създадената лъжлива представа за бързо разрешение на обществените проблеми), Месията направи няколко отчаяни хода (не ги изброявам хронологично):
  1. Ходът с "post-it" политиката е смехотворен. В своята неувереност, прикрита зад вербална агресия към всички несъгласни, българският Шварци предложи на всички политически партии да подпишат една пожелателна (нон-пейпър: off-the-record or unofficial presentation of /government/ policy) бележка, с което да си гарантира безрезервната подкрепа на десните партии, Месията се принуди да излезе не с един, а с цели три меморандума - по един за всяка дясна партия. Добре, че в Парламента няма кой знае колко много партии...
  2. Месията отчаяно се опитва да употреби няколко чужди послания: едното е за комисиите за ДАНС, Евро-фондовете и корупцията, които да бъдат организирани на паритетен принцип и да са председателствани от опозицията. Малко зле я интерпретира, представяйки принципа като ротационен, но все пак я популяризира и изпълни като своя.
  3. Другото плагиатство бе преди няколко дни, когато, в едно интервю Б.Б. заяви, че той не иска нищо и не поставя условия и всеки е добре дошъл да подкрепи ГЕРБ. Колко самоотвержено и чисто!.. Който обаче не го подкрепи - искал да върне БСП и ДПС на власт. Тоест - САМО той - Месията - е пътят и начинът доброто да ПОБЕДИ. Всички трябва да приемат безусловно неговите политически възгледи и идеи, да се подпишат под тях незабавно и да ги следват безпрекословно, иначе... Неподписалият става лош, а БСП и ДПС идват пак на власт!!! Заради лошия неподписал!.. Нищо, че безусловната подкрепа всъщност, преведена на разбираем език, означава "подкрепете моя кабинет! Аз нищо не искам - нито вашите експерти, нито политиците ви. Искам само вие да ме подкрепите, а аз да ви покажакакво умея. Нали съм победител! Нали съм най-силен и най-добър?! Бих ви всички и пак ще ви бия! С няколко пъти разлика! Затова - слушайте и подкрепяйте!", Този подход малко се различава от подхода на лидерите на Синята коалиция, от които Месията заимства реториката. Те казваха, че не искат министри и няма да се пазарят. Казаха, че искат да преговарят и подкрепят политическа стратегия, каквато, за сега, у Месията липсва...
  4. Още нещо, което е доста странно е очевидната смяна на стила на говорене. Преди и в нощта на изборите Б.Б. изглеждаше и играеше ролята на спасител на нацията, който с най-голямата си подкрепа от всички, ще обедини здравите сили в борбата срещу злото. Този стил се промени корено до очевидна агресия и нетърпимост към различно от неговото мнение. До там, че бъдещият премиер започна да звъни по телевизионни студиа да се кара на непослушните журналисти, дръзнали да го критикуват. Него - Победителя!..

Всичко това се случи само за няколко дни от обявяването на резултатите, през няколко явно неуспешни срещи с десните партии, та до връчването на мандата. Хубавото, вижда се, тепърва предстои! Да ни е честит изборът на онези 39.72%, към които с гордост трябва да заявя, че не се причислявам!

Снимка: www.chernomore.bg

2 коментара:

  1. :)) Много жалък автор, без реална предства за политическия живот в България. Защо не приемете загубата си и да си видите гредата в свойте очи, а сте тръгнали да търсите сламките в другите. защо не проумеете, че съдбата е определила на ГЕРБ, а не на СК да е реалния информатор. СК имаше тази възможност, но я проигра. да се сърдят на себе си.А ходовете на ГЕРБ са действително политически. Така ще се види дали в действителност СК< РЗС и Атака ще отстояват предизборните си обещания./ За СДС вече се знае, че не изпълняват обещанията си към народа, а си правят далавери с предишните управляващи/.така , че Асенчо и тези като теб влюбени в СК слепешката- просто сте жалки. От demokrat

    ОтговорИзтриване
  2. Демократ, благодаря за коментара! :-)

    ОтговорИзтриване