AdSense Top

четвъртък, 30 юли 2009 г.

А, спасихме ли Иракли?

Всички нормални хора симпатизират(ха) на тази кауза! Аз самият се "запалих" по идеята да се опълча срещу мутро-барока преди 3-4 години, когато Банев, Диков, Захариев и компания все още изглеждаха не толкова непобедими. Каузата "Да спасим Иракли" дори успя да извоюва няколко важни победи. Последва затишие и позиционна война на МОСВ, което, предвождано от тогавашния министър от ДПС Джевдет Чакъров, се опитваше да изпързаля "еколозите" и ЕС, че всичко на Иракли е спокойно. Хем местността Иракли бе обявена защитена зона, хем това се направи по начин, до болка познат на българите - оставени бяха "вратички" или пък инвеститорът директно погази законовите норми, под предлог, че всичко ще е ОК накрая. Разбирай, всички изисквания на Закона и необходимите документи ще ги има и ще бъдат спазени, ама по-после... И така до сега. Строежът бавно-бавно напредва, а в създадената мъгла съвсем не е ясно на страничния наблюдател кое е законно и кое не. Ясно е едно: наглостта и "недосегаемостта" на властимеющите и облагодетелстваните от тях олигарси е безпределна.

Какво става напоследък на Иракли? За последните 2-3 години регионът се слънчевбрягизира усърдно и усилено! Явно, гъстотата и бетонът на Слънчев бряг карат хотелиерите и хората от т. нар. туристически бизнес, да измислят всевъзможни "забавления" на клиентите си. Едно от тях е т. нар. "Off-Road Experience" - натоварват тръпнещите в очакване на силни емоции и адреналин туристи на джипове и ги друсат по черните пътища между Слънчев бряг, Влас, Елените, та чак до Емона, а от там до плажа на Иракли, където, запотени и прашни, пият по една бира и се цопват в морето. Вероятно, пикаят по веднъж в него и след около час се натоварват на джиповете за поредната доза Off-Road до Слънчев бряг.

Плажът... Все повече заприличва на един от "онези" плажове. Вече има два бара, единият даже си има флорална декорация наоколо. Сламени чадъри са накацали около капанчетата. Плажната ивица се е сдобила с табели "охраняем плаж "Вая"... работно време от-до...", а спасителите са подредили зигзагообразно въжето, в готовност да спасят удавниците. Платнени чадъри са строени като по конец от, вероятно, концесионера на плажа, някоя от онези "еди-какво-си пропъртис" или "еди-кой-си рисорт" фирми. Не разбрах дали те бият, ако ползваш сянката на чадъра, без да си платил. Не разбрах и дали те бият ако сложиш собствен чадър. Такива се виждат неколцина.

Там са и плажните кучета, които си играят с найлоновите торбички, съдържащи толкова много вкуснотии, останали след курортистите.

Преди години навалицата обхващаше 200-300 метра от ивицата, главно около базата на рибарите и бившите почивни станции, в началото на плажа. Там, където са най-апетините за Банев, Диков,Захриев и компания парцели. Сега, навалицата е почти по продължение на цялата ивица. До където ти види окото. Чадъри, чалга, превзет смях, силикон и SPF 20, 30, 40 или 50. Колкото предпочитате. От всичко - на корем.

Липсват само местни роми, които да разнасят големи пластмасови кутии, подвиквайки "Царрррррревичка!" и рецитирайки еротични стихчета за германки, чехкини и полякини... Продавачите на кукуруз и гевреци гастролират от съседните курорти.

Има ги джиповете по плажа, джетовете и яхтите. Цивилизация! Курорт! Красота! Както си му е редът!

Лошото, което направи кампанията "Да спасим Иркли" е, че направи това място популярно! Вече всички знаят за Иракли. За това, че там може да си опънеш палатката и да си прекараш добре 2-3 седмици. Почти за без пари. За съжаление, малцина от тези, които си "почиват" на Иракли, направиха нещо за спасяването му.

"Да спасим Иракли" е хубава кауза! А, спасихме ли Иракли?

1 коментар:

  1. Проблемът е, че поне 95 % от ВСИЧКИ българи възприемат почивката по този начин.
    докато това е така, усилията на всякакви зелени активисти ще бъдат възприемани в най-добрия случай с благодушна насмешка, но в повечето случаи за съжаление с открита враждебност.
    И не само от страна ва "мутрите", но преди всичко от страна на обикновения българин-курортист, на местните селяни и въобще на т.нар. маса... ;-)
    И това не е само по морето, но и в Рила, Родопите и НАВСЯКЪДЕ...

    Това е и една от основните грешки на зелените - не разбират, че борбата за конкретни места и зони е второ и третостепенна задача. Първостепенната е борбата за начина на мислене.

    ОтговорИзтриване