AdSense Top

неделя, 19 юли 2009 г.

Бойко демократа

"How fortunate for leaders that men do not think."
Адолф Хитлер

От доста време ми се искаше да илюстрирам какво имам предвид, казвайки, че Бат' Бойко лека-полека се самозабравя... Нека видим малка част от неговите ГЕРБови изказвания (от интервю по Дарик) и да ги разгледаме в стил вярно/грешно:
"...Категорично съставът на кабинета ще е от министри на ГЕРБ, защото такъв е вотът на избирателите..."
ГРЕШКА! Вотът на избирателите даде на ББ малко под 50% от местата в Народното събрание и го принуди да търси подкрепа от 5 депутата сред десните партии, различни от тези, които той определя като свои непримирими опоненти - тройната коалиция, представяна от БСП и ДПС в 41-то НС.

Как обаче Генералът разбира тази подкрепа:
"...Следващите партии са с по 10-15-20 депутата, които на фона на 240 народни представители би означавало подмяна на вота - ако търсим такъв балансьор, затова предложихме парламентарно мнозинство..."
ГРЕШКА! Подмяна на вота е да съставиш сам правителство, при условие, че вотът е пределно ясен: нужен е коректив. От 5 гласа! :-) С малко, но за целия мандат, ако удържиш парламентарната си група единна 4 години. :-) Как Генералът разбира "пареламентарното мнозинство" (с други думи - подкрепа от десните партии за съставяне на правителство)? Ето как:
"...Пагубната за България коалиционна формула 8-5-3 не трябва де се пренася в какъвто и да е друг формат. Щом има подобна формула и пазарлъци, това не е добро. Ако искат другите да създават хаос, ако искат предсрочни избори, отиваме, докато народът разбере кой какъв е в тази държава. Иначе на квотен партиен принцип - дай, за да те подкрепяме, това е съглашателство и не е нужно..."
Звучи ли ви познато? "Бих ги и пак ще ги бия!". Г-н Борисов, нали не говорим за тенис, футбол или белотче в Банкя, през работно време?.. Какво обаче става, ако няма подкрепа? Как какво? Мрачна картина: пазарлъци, хаос, предсрочни избори... Как да се избегне апокалипсисът? Така:
"...Надявам се на 27 юли, политическите партии в България най-после да се отърсят от своята обремененост и да поддържаме политики, а не да правим пазарлъци..."
Значи, да дадеш подкрепа, но и да си готов да понесеш политическата отговорност за това, излъчвайки политици и експерти за реализация на политическата програма на дадено правителство, е пазарлък? Хм... Какво тогава е да се караш на тези, които не са толкова луди, че да не искат да понесат евентуалните политически негативи, ако подкрепеното от тях правителство се издъни, БЕЗ тяхно участие?.. За мен е малко нахално и наивно. Не, г-н Борисов! Да искаш да поемеш реално част от отговорността, подкрепяйки правителството е доста правилно, логично и политически коректно. Друг е въпросът дали това изнася на водещата политическа сила. Съдейки по риториката на нейния неформален лидер - явно не! Какво казва той? Ето какво:
"...Тъй като аз съм демократ по душа, държа много на парламентаризма и съм оставил в парламента нашите избраници да седнат и да се разберат, да намерят необходимия баланс, за да могат БСП и ДПС да са в опозиция, а останалите партии, които са били против тях, да съставим парламентарно мнозинство, което да гарантира стабилното правителство..."
"Стабилното правителство, подкрепено от парламентарното мнозинство", връщайки се на думите на Генерала, цитирани по-горе, означава Синята коалиция, РЗС и Атака да гласуват ЗА правителство на ББ, в което да няма техни представители. ("Категорично съставът на кабинета ще е от министри на ГЕРБ, защото такъв е вотът на избирателите." Да не коментират това и да нямат изисквания, защото иначе:
"..Щом има подобна формула и пазарлъци, това не е добро. Ако искат другите да създават хаос, ако искат предсрочни избори, отиваме, докато народът разбере кой какъв е в тази държава. Иначе на квотен партиен принцип - дай, за да те подкрепяме, това е съглашателство и не е нужно..."
ГРЕШКА! Не, г-н Борисов! Това не е съглашателство, а гаранция, че подкрепата на тези партии няма да е сляпа, само заради големите Ви мускули и пъстрите Ви очи или колко добре Ви стои униформата, а заради реалното им участие в реформите и гаранция за изпълнение на елементи от техните политически програми!

Що се отнася до изборите, народът да разберял кой какъв е в тази държава, аз искрено се надявам мандатът Ви да му даде възможност да разбере кой сте вие в тази държава! И на следващите избори да се коригира, както направи това на тези с БСП, ДПС и НДСВ...

Нищо лично, бате!..
Цитати: Дневник
снимка: Дарик Нюз

1 коментар:

  1. Вече 20 години дилетанти управляват България. Те в движение се учат да стрижат на нашите глави. Изглежда, че такава участ ни е отредило Провидението...

    ОтговорИзтриване