AdSense Top

сряда, 1 юни 2011 г.

(Не)очаквано развитие по казуса с джамията Баня Башъ

Имаме новина! Показателна за нивото на демокрация в България.

Прокуратурата все още се ослушва, търсейки неизвестен извършител при нападението над джамията Баня Башъ в София, а погромаджиите в Бургас даже не са неизвестни — там изобщо явно няма проблем, съдейки от мълчанието на институциите...

През това време мюсюлманите ни научиха на законност и толерантност. Вместо мнозинството да демонстрира спазване на Закона и зачитане на правата на малцинствата, мюсюлманското малцинство в България прие, под профанизиран натиск, да се съобрази с исканията на атакистите и декларира, че ще намали звука и ще демонстрира част от озвучителните колони на джамията.

Нека да видим какви са основните "искания" на атакистите и поддръжниците им.

Няма да коментираме по-гръмките заплахи, свързани с обществения ред, правата на другите граждани и националната сигурност и прочее, защото те, ако в тях има доза истина, са предмет на дейността на ГДБОП и ДАНС.

Да видим основните "оплаквания", предмет на нормалните взаимоотношения в цивилизовано и демократично гражданско общество — пречи им на някои шума и им пречат молещите се, извън джамията.

Ще припомня, в опита си да оневини и обясни действията си, Сидеров размаха фотографии на човек, в гръб, държащ нож. Никой обаче до ден-днешен не успя да го попита за един видео запис, при който се вижда ясно как последовател на неговата партийка реже фес. Прави го с нож, който е с размерите на хладно оръжие, при това, прави го в началото на атаката на Атака над джамията, а самото действие със сигурност може да бъде квалифицирано като разпалване на религиозна и етническа омраза едновременно.

Да се върнем на темата за шума и молещите се извън храма.

По думите на Главния мюфтия, въпреки, че е с около 700 места, в джамията в петък се събират до 1500 души, което е повече от два пъти над капацитета. При това, мюсюлманите трябва да спрат жените си, за да не са повече, въпреки, че ограничения за присъствие на жените в петък няма. Тоест, очевидно е, че присъствието на богомолци извън помещенията на храма не е прищявка.

Тук е и първият проблем с аргументите на атакистите — нарушен бил законът. Да, ама не! религиозните церемонии не се подлагат на същия режим, който е валиден за всякакви други организирани събития на открито. Тоест, според приложимите закони, с които аз съм запознат,  закононарушение няма.

Другият аргумент — силата на звука, също подлежи на проверка —  също следва да се разглежда в контекста на приложимите закони и подзаконови разпоредби. Ако има ограничение или в часовите пояси, или в силата на звука, измервана в децибели, това лесно може да бъде проверено, а евентуалните нарушения — констатирани и санкционирани.

Това е нормалната логика в правова и демократична държава.

Къде е мястото на Атака в тази схема? Аз не я виждам! Най-малко я виждам в това, да скандира обидни, а вероятно и престъпни лозунги, да пише "турци, умрете" по стените на джамията; да реже фесове с нож и да провежда системна подмяна на понятията, измествайки разговора от правото на вярващите мюсюлмани да изповядват религията си към привиждащите се на Волен Сидеров ислямисти, сякаш говорим за тренировъчна база в планинския комплекс Тора Бора...

1 коментар:

  1. Виждам, че от управляващите, освен ББ, който явно симпатизира на Мария-Тереза (или Мария-Антоанета) "Като няма хляб, яжте пасти", но той, перефразирайки, ни праща да се разкрасяваме, трудейки се, докато сами садим картофите си, вместо да ги купуваме...Та, като вярна дружинка на вожда, и ЙФ, тази Кметица, не каза и дума, мълча, докато сега не реши проблема и тя, явно симпатизирайки на един именит предшественик - Сталин "Есть человека - есть проблема, нет человека - нет проблема", и тя, перефразирайки "Има високоговорители - има проблем" - жената ги махна. И така, ще плеснем с ръце и ще се прегърнем, защото тези обичащи родината ни хора от атака, няма да си хабят нервите да се ядосват.

    ОтговорИзтриване