AdSense Top

сряда, 8 юни 2011 г.

Какво обещава Прошков

Вчера бях на среща с кандидата на ДСБ за кмет на София, Прошко Прошков. Срещата бе в едно кафене на "Шишман", където, въпреки ранния час — девет сутринта, с изненада открих Комитата, Нервната акула, Дзвера, Сула, дето руши Картаген, Иван Бедров, Пейо, Радан и още около десетина знайни и незнайни (за мен) блогъри (да ме прощават тези, които пропуснах...).

Разговорът протече в "топла, приятелска атмосфера", както се казваше едно време, но съществената разлика бе, че разговаряхме с млад политик, тръгнал за втори път да се състезава с партийното и коалиционно статукво, кандидатирайки се самостоятелно първо за кмет на "Лозенец", а сега и за кмет на София.

Срещата с Прошков е част от кампанията му преди първичните избори във Синята коалиция, състезавайки се с Кисьов.

Всички обсъждани теми бяха много сериозни и се надявам, че другите, присъствали на срещата ще пишат повече по тях: строеж на нови училища, детските градини в София, проходимостта на улиците, трафикът, развитие на крайградските райони така, че те да станат атрактивни места за живот и работа и други...

Сред важните теми бяха въпросите със зелените площи в София и замените на общински територии — основното, което разбрах, бе, че често общината е безсилна да принуди собствениците да стопанисват градинките си, заради затворения кръг, в който влизат: собствениците се оплакват, че собствеността им се вандализира при всеки опит на общината да ги накара да ги стопанисват нормално, при което, те, от своя страна, отговарят, че биха го правили, ако получат разрешение да оградят имота си. Обсъдени бяха и замените на общински имоти, но наистина очаквам и други да пишат по темата, за да се добие по-ясна представа за всичко, което бе дискутирано.

Тъй като Прошко е говорил нееднократно за необходимостта от въвеждане на електронна община, спестяваща 50 и повече процента от времето за взаимодействие с общинската администрация, не я повдигнахме отново. Ако стане кмет, ще му го припомням ежемесечно! :)

Въпросът, който повдигнах аз, с риск да го вкарам във противоречия с коалиционния партньор, бе за общинската фирма "Паркинги и гаражи", която брутално паразитира на гърба на софиянци. Да не говорим за правния абсурд, при който за едно нарушение, ви санкционират три пъти: пишат ви наказателен акт с глоба и отнемане на точки и плащате глоба заради наказателния паркинг, на който насилствено преместват колата ви.

Хареса ми идеята на Прошков, която той импровизирайки сподели с нас: да бъде разрешено съществуването на конкурентни фирми, заключващи нарушителите със скоби.

Въпреки настойчивостта ми по въпроса за ограничаване на правомощията на "Паркинги и гаражи" единствено до правото да преместват автомобили само при неизбежна необходимост, например, когато някой е паркирал на входа на линейките в някоя болница, Прошко не засегна темата в дълбочина, но изрази несъгласие с това, че тази структура работи изцяло като търговско дружество, мотивирано от единствено желание за печалба. Това, съгласиха се повечето от присъстващите, изкривява функцията на фирмата до това, да се стреми с минимум разходи да генерира максимум печалба, често изпадайки в абсурно-комични ситуации, в които "паяците" въртят кръгчета само в непосредствена близост до наказателните паркинги, отказвайки да се "разхождат" до отдалечен квартали, въпреки очевидните нарушения, за които са повикани... По този начин се решава и проблемът с липсата на пари за бензин, а и приходите не спират. Въпросът с отчетността на приходите на тази паразитираща структура е една отделна, взривоопасна тема, която все някога някой трябва да извади, като горещ картоф от огъня.


Сигурен съм, че това отношение на Прошко към проблема може да бъде добра основа за разговор, ако има подкрепата на софиянци и бъде избран за кмет. А зелените общински съветници, които предстои да бъдат избрани в София със сигурност биха подкрепили всяко предложение на бъдещ кмет в тази посока.

21 коментара:

  1. Съгласна съм, че създаването на конкурентни фирми, заключващи нарушителите със скоби може да разреши проблеми с дерибействата на "Паркинги и гаражи". Дано тази идея се осъществи.

    ОтговорИзтриване
  2. Хмм, интересна идея за конкуренция между "Паркинзи и гаражи" и други такива фирми. Това би повишило както "приходите" от санкции, така и скоростта на действие. Предвиждам дори груби сбълсъци между конкурентите в борбата им за клиенти -).

    Иначе това с паразитирането как го разбираш: в конкретния контекст на "Паркинзи и гаражи" или на всяка една структура, чиято задача е да участва в санкциите против шофьори, които не спазват правилата?

    ОтговорИзтриване
  3. А, защо не? Ккво пречи и до кога ще търпим рекетьори? Паркинги и гаражи са вероятно последата рекет структура в България. Емо, ти си юрист, кажи, нормално ли е за ЕДНО НАРУШЕНИЕ ДА ИМА ТРИ САНКЦИИ?! Ако не е, значи нещо е за промяна, нали? Да не говорим каква далаверка е това с талоните... Какви кинти са само....

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко е чудесно, само да не бяха огромните чинии с ядене на масата. Мисля, че може да се разговаря и без да се дъвче. Пък и много хора ще се запитат: а тия чинии дали пък не са своеобразна форма на "плащане" за предизборни услуги от страна на блогъри? Щом си го помислят това, а тия хора, повтарям, няма начин да не си го помислят, и всичко отива по дяволите. Бях длъжен да кажа това; все някой трябваше да го каже. Заради тия чинии цялата работа се вмества в "парадигмата тип Бойко-и-Митю Пищова", щото току-що четох, че Бойко пък раздал на едно място 10 000 кебапчета, което накарало Митю Пищова да се почувства победен от Боко. Ех, дали може да се прави политика в нашенски условия без чинии, кебапчета и прочие атрибути?!

    А и да запитам: някой от блогърите каза ли, че няма нужда от тия чинии? Или всички приеха чиниите с лакомства като нещо съвсем нормално и полагащо им се?! Как се чувстваха, като си похапваха тия лаковства? Питам, щото ми е интересно да разбера?!

    Пък и все някой трябва да запита, тъй де, защо да мълчим, когато подобни досадни мисли вземат да се мотаят из главите ни?!

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм ничий адвокат, но ако смяташ, че някой от присъстващите е опрял до два-три сандвича, за да пише добро или лошо, или пък, че Прошков разчита на две тави с хапки, за да си "купи" блогърския комфорт, мисля, че много, ама много се лъжеш... :)

    ОтговорИзтриване
  6. Забравих: Аз съм вегетарианец и няма начин да ме купят с Леки или Лионска́ наденица́... :))))

    ОтговорИзтриване
  7. Май не ме разбрахте, но както и да е...

    ОтговорИзтриване
  8. @Ангел, пък аз даже си поръчах три кафета с мляко и подсладител. Иначе добра идея за кандидатите в Пловдив: в никой случай не плащайте сметката в заведението като си поканите гости!

    ОтговорИзтриване
  9. И все пак сериозно: Прошко е читав човек, останалото е полит-технология

    ОтговорИзтриване
  10. Господин Грънчаров не обича да остава встрани от събитията. На мен, например, мие сърдит, защото оставих без внимание желанието му да спонсорирам негово списание. Другия път го поканете като влиятелен блогър.

    ОтговорИзтриване
  11. Г-н Сулла както винаги е твърде любезен и не крие милото си отношение към моя милост. Прави го без изобщо да ме познава, което е твърде либерално и подобаващо за човек с афиширани десни ценности като него :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Господин Грънчаров греши. Отношението ми към него е по-скоро безразлично, отколкото "мило" и, да, не виждам причина да го крия. Ценностите ми, които, между другото, никак не афиширам, са по-скоро консервативни, отколкото либерални.

    ОтговорИзтриване
  13. Много мило! А мога ли да попитам, любезни ми г-н Сулла, на какво се дължи тая висока чест да афиширате непрекъснато подобно отношение към моята скромна личност, което, твърде неубедително, впрочем, квалифицирате като "безразличие"? Явно нещо у мен твърде много Ви дразни. Какво ли? Прочее, ако наистина бяхте безразличен като мен, щяхте да си мълчите, но това, че Ви дразня, е очевидно, както личи и от реакцията Ви по-горе.

    Реагирам така, понеже тук става, зад привидно "личните" неща, стоят принципни морални детерминанти, които превъзходно обясняват защо - заради поведението на дейци от типа "Сулла", т.е. носещи подобен отвратителен грандомански манталитет - избирателите, подкрепящи традиционната десница, се стопиха толкова, че вече на човек му е неудобно да каже, че гласува за нея. Ето как стават тия неща, за които съм писал много, и статии, и книги, излезли през годините на славния ни преход, поради което някои, както се забелязва, са така силно уязвени, че не пропускат случай да ме клъвнат - както прави и притиснатата о земната твърд змия. От истината много боли, нали така, любезни ми г-н Сулла!

    Та ето за какво става дума. Безразличието, сиреч, неуважението към другата личност, попитите да бъде потискана, обиждана, унижавана, драги ми г-н Сулла, се нарича комунизъм, а не "консервативност". Консерваторите, дясномислещите хора най-много ценят личността - и нейната свобода, както и правото да бъде себе си, т.е. ценят най-много човешкото достойнство! Уважение към другия, към неговата раз-личност, признание на правото му да бъде личност, не-без-раз-личността, а не без-раз-личността, е онова, което придава патоса на автентично дясната чувствителност и душевност. И какво излиза, г-н Сулла, не се ли оказва, че Вий самият, сте "дясно" менте, не по-малко отвратително от друго едно такова менте, именно нынешния властелин на България Боко от Банкя?!

    Автентично десният манталитет и чувствителност няма нищо общо със снобския грандомански манталитет, който някои жители на централните райони на столицата не пропускат, както виждаме, да демонстрират. Ония пък, които изпитват дива ненавист към другата личност, нямат нищо общо с дясно-консервативната ценностност и чувствителност. Държите се, прочее, като самозабравил се партиен секретар на БКП. Прощавайте, но все някой трябваше да ви го каже. Или вероятно са Ви го казвали вече? А някой каза ли Ви, че, като се навряхте оня ден да водите диспута на двамата кандидати на ДСБ, сте отблъснали от тях повече избиратели, отколкото биха били отблъснати, ако, примерно, те си бяха татуирали червени петолъчки на челата?!

    ОтговорИзтриване
  14. Защото излъчвате наглост, любезни ми "консерваторе" с име на римски аристократ! Излъчвате крещящо снобско и парвенюшко безкултурие на грандомана, живеещ в по-централните части на столицата, който до такава степен, явно, е обиден на живота, че изпитва невероятно духовно удоволствие да се похвали, обявявайки, примерно, на целия свят, че си е купил очила, струващи 500 лева. И който не пропуска да накърни достойнството или направо да смаже публично оная личност, която несъмнено го превъзхожда. Подобен бяс е обясним само на тази основа.

    И аз пиша тия неща не за да защитя своята личност и достойнство - те нямат нужда от това! - а само за да покажа отвратителността на нашия доморасъл уж "консервативен" манталитет, демонстриран непрекъснато от една групичка дейци на десницата, живеещи в по-централните квартали на столицата, които с поведението си всекидневно правят така, щото в един прекрасен ден електората на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ и на ДСБ по-специално да се стопи единствено до техните приятелски, семейни и роднински кръгове.

    Да, (не)уважаеми г-н Сулла, не е безобидно всичко, което правите - и на което реакцията Ви спрямо мен е само един многозначителен симптом. Нещата, както виждаме, са твърде сериозни. Ония, които се навират в политиката у нас и се представят за "десни" или, представете си, за "консерватори", би следвало да са носители на безупречен морал, иначе нищо добро не ни чака...

    ОтговорИзтриване
  15. Ангеле, ако това ще свали напрежението, обещавам на друга среща с кандидат-кмет, който и да е той, да събера в една салфетка някои и "лакомствата" специално, а после да ти доставя на заявен адрес...

    Мисля, че издребняваш, при това, нелицеприятно. Каза, че не одобряваш това, че на масата има ядене, рзбрахме те, няма нужда да предъвкваме темата...

    Все си мисля, че нямаше да е излишно да обсъдим съдържанието на разговора, а не няколко чинии с хапки. Ако наистина мислиш, че гостите и домакина са на нивото да се повлияят от тава курамийки, извини ме, но разговор с теб е безполезен.

    ОтговорИзтриване
  16. Г-н Генов, изказването Ви показва, че изобщо не сте разбрал за какво става дума; не става дума за това, че не съм бил почерпен, ако това си мислите, значи наистина нищо не сте разбрали. Става дума за много по-съществени неща, прочетете коментара ми по-внимателно и ще разберете. Моля също да не приписвате такива характеристики на моята личност, първо, защото съвсем не ме познавате, също така, моля, не ме подценявайте чак толкова; явно страдате от съвсем неадекватна представа за моята личност, щом си позволявате така очебийно да ме подценявате и обиждате...

    ОтговорИзтриване
  17. Въпрос на интерпретации. За мен, след като корист и зла умисъл очевидно няма, проблем с чиниите със сандвичите НЕ СЪЩЕСТВУВА. Другото е наистина въпрос на твоя преценка и (не)харесване е как ти интерпретираш чиниите. За присъствашите особено голям проблем нямаше. Ние предпочетохме да се съсредоточим върху дискусията...

    ОтговорИзтриване
  18. Моето мнение е, че нещата опират до морал, не до чинии. Както и да е, явно някои хора не могат да разберат за какво става дума, когато се наложи да се мисли за такива фини неща, каквито са нравите, чувствителността, безчувствеността към разните личностни, душевни и духовни феномени. За което и свидетелства горната кратка дискусия. Което и показва, че беше полезна.

    А за чиниите съвсем не ставаше дума. Те са само малък знак на това, за което аз се опитах да намекна. Когато някои политици се опитват да правят политика, поднасяйки на избирателите си кебапчета, бира и... Ивана, а други, по-изтънчени, поднасят на предизборни срещи хапки от гъши пастет, кафе и... Вивалди, нещата не се различават качествено, а са симптом за все един и същ морал.

    От който е крайно време да се отървем, който е крайно време да надмогнем. И моята работа като философ е постоянно да напомням за тази съдбовна потребност...

    ОтговорИзтриване
  19. Аз ще обобщя: за всичко са виновни Косов и... Привиденията (ти)...

    ОтговорИзтриване
  20. О, да! Забравих!!! Сигурен съм, Кадиев и Кисьов не черпят с хапки, кафе и минерална вода... Препоръчвам техните сещи с избиратели за тези, които не одобряват срещите на Прошков. :)

    ОтговорИзтриване
  21. Това пък какво беше?! Човече, не се излагай повече, отрезви се?! Да не си ял там сандвичи, натъпкани с халюциногени?! :-)

    ОтговорИзтриване