AdSense Top

петък, 17 юни 2011 г.

Нахранените журналисти и гладните блогъри

Снимка: e-vestnik.bg
Елена Кодинова, както аз я разбирам, критикува "симпатичните аматьори", блогърите, че се продават за жълти стотинки (няколко литра нафта и едно-две кафета), така, "непрофесионално и егоцентрично изкривяват реалността", в услуга на политиците и корпорациите...

Комитата пък се опита да ѝ обясни, че блогосферата е част от една нова "технология, която създава алтернативна публичност, която може да помогне да разрешим проблемите на съществуващия модел, при който съществува "фундаментално противоречие между медиите като бизнес и медиите като обществени институции, упражняващи конституционната свобода на словото..."

Дали го разбра(ха), не знам...

Помните ли скандала с репликата "нахранете журналистите"? Аз си го спомням частично.

Ето какво казва Комитата:
...Безброй професионални журналистически текстове и интервюта излизат без подробности за питиетата и обстановката, мотивирали този или онзи материал, включително някои наистина добри образци на журналистиката. Без майтап... Някои читатели вероятно нямат никаква идея в какви мащаби такива събития се организират за журналисти. Я разгледайте по-подробно програмата на някой медиен фестивал или панаир.
За съжаление, не знам кой е автор
Съмнявате ли се, че храненето под една или друга форма продължава и, че мащабите му са епидемични?

Според доклад на "Фрийдъм хаус", България е извън списъка на страните със свободни медии. През 2009 пък, според "Репортери без граница", България е на последно място в Европейския съюз по отношение на свобода на медиите. През 2010, отново, според "фрийдъм хаус" ситуацията в България никак не е розова:
Reporters continue to face pressure and intimidation aimed at protecting economic, political, and criminal interests. The perpetrators often operate with impunity, leading to some self-censorship among journalists.
В такава именно медийна обстановка, представител на журналистическата професия си позволява да обобщава, че едва ли не всички блогъри са корумпирани аматьори,  продаващи се за чаша кафе и няколко кръгчета с луксозен автомобил...

Дали е така?

Преди време, когато WikiLeaks извади първите текстове за България, имах възможност да участвам в едно телевизионно предаване, в което зададохме въпрос дали някоя българска медия е поискала сътрудничество с WikiLeaks по отношение на грамите за нас. До днес не ми е известно за българска медия, която да е влезнала в пряк контакт със сайта. Ако има такива, те го правят с посредник, като този посредник по-скоро пасва в категорията блог, поне според дефиницията за медии, които самата Кодинова дава:

Защото - нека си признаем - всеки журналист се съобразява, когато пише срещу рекламодатели. Или пък ако не го прави - работодателите му напомнят откъде му идват парите и му коригират критичния поглед към света.
Ето как определя собствения си сайт Биволъ, Атанас Чобанов, който той стартира заедно с Асен Йорданов определят създадения от тях проект за разследваща журналистика, сайтът Биволъ, Атанас Чобанов и Асен Йорданов:
Без цензура и без автоцензура, безпристрастно и коректно ние предлагаме разискване по най-актуалните теми.
Можем ли да твърдим, че в медиите, описани от Елена като зависими (виж по-горе), които в същото време са "фабрики за публичност", няма цензура и манипулации?..

Един пример само! Колко от тях коментираха онази грама, в която се говореше за руската мафия и нейното "представителство" в България?

Или пък колко медии коментираха задълбочено грамата за "най-популярния политик със сенчестите връзки"? Да, онази с метаамфетамините, дето сърбите услужливо я засенчиха с ареста на Младич, докато цяла сутрин българските медии мълчаха по темата...

Това маловажни, продажни и манипулативни теми ли са, започнати от един, да си го кажем честно, блог *, започнати и поддържани в публичността от сайт за разследваща журналистика, създаващ алтернативна информационна среда, списван от двама души, който не се вписва в клишето "традиционни медии", най-малкото, заради това, че е независим от политически, корпоративни и рекламодателски интереси?..

А, да припомня ли кампанията "България не е Биг Брадър", организирана срещу промяната в ЗЕС, в която имах възможност да участвам и която доведе до първия протест срещу настоящото управление? А, кампанията "Обади се на депутат, спри тоталното подслушване", която доведе до изтичане на телефоните на цялата група на ГЕРБ в парламента? Ами "бирените" записи на премиера и независимите експертизи, които направляваха дебата почти през цялото време?

Да припомня ли, че зад почти всички тези кампании стояха именно "аматьорите-блогъри", продаващи се, според Кодинова, за кафе и бензин?..

Ето затова Комитата е прав, че се създава АЛТЕРНАТИВНА на медийната ПУБЛИЧНОСТ и в нейното създаване участват най-вече именно блогъри... Нова реалност, която е алтернативна именно на медийната, описана като изпитваща дефицит на "пари и морал"...

И друг мой приятел е прав, казвайки, че от блогър може да стане журналист, но обратното не винаги е възможно...
---

* (По настояване на Атанас Чобанов внесох редакция в първоначалния текст, описващ Биволъ, заради неточности, допуснати при първоначалната редакция. Извинявам се за допуснатата неточност.)

11 коментара:

  1. нелошо текстче, ама и от блогър трудно става журналист ;-)

    ОтговорИзтриване
  2. Блогърите стоят и зад много други кампании, във всякакви области, не само защитата на неутралността на Интернет. Според мен в България вече се случват повече положителни неща заради любителски действия, инициирани в блогове и форуми, отколкото заради всички традиционни медии, взети заедно - вестници, радиа и телевизии.

    ОтговорИзтриване
  3. Dzvere, дай примери, моля те. Моят опит е минимален...

    ОтговорИзтриване
  4. Не следя всичко, но разгледай примерно блога на Светла Енчева. Там ще видиш за кампанията за защита на затворените в Бусманци, а по-назад във времето и друга кампания за ЮЗУ. Lyd пък изхранва в продължение на години неграмотно циганско многодетно семейство. В моя блог може да видиш как преборихме закон. Семки и бонбонки направи няколко кампании, вкл. спря незаконен строеж в градинка.

    За съжаление нито следя всички блогове, нито помня всички такива случаи, но са много и са още повече във форумите - те са по-силни и успяват примерно да съберат средства за лечение на някой, да организират спасителна акция при наводнение и какви ли не други странни неща.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък уж блогвам редовно, а никой не ме слуша - в родния ми блок са достроили апартамент върху козирката, която всеки момент ще рухне и с малко повече късмет може да срути цялата девететажна сграда или поне да сплеска някой минувач, но абсолютно никой не ми обърна внимание. Писах на една моя бивша съученичка - общинска съветничка, за жалост социалистка, т.е. бездейно плямпало, която съответно пак нищо не направи. Със сестра ми подадохме дори жалба към общината, но и нея я класираха, защото служителите били забравили да ни поискат еди-кой-си "докимент". И така вече две години.

    Та, приятно ми е да ми казват, че в блогосферата има и влиятелни люде, но съответно мнозинството блогъри наистина са фрустрирани кибер-маргинали, които използват виртуалното пространство не за печелене на облаги, ами за да си изливат мъката и за да изразяват една никому непотребна гражданска позиция.

    ОтговорИзтриване
  6. Хубаво, че е отбелязано "както ти го разбираш".
    Ако прочетеш текстът на Кодинова пак, ще забележиш, че основната теза е: много блогъри претендират, че са медии, че целта им е да показват алтернативна гледна точка и да бъдат обективни. След което не го правят.

    Текстът й много ми хареса. Защото припадам от смях кои хора се обидиха на чест и го приеха като лична обида, че някой е казал, че проблемът е в липсата на критично мислене и неумението да се прилага това на практика.

    Наистина, забавно е. Забавно е как Комитата говори на доста по-различна тема от това, за което Кодинова е писала.
    Да, вярно е, наличието на разнообразие от теми, от мнения, от гледни точки са необходими, най-малкото като алтернатива на много, много, многото медии и журналисти, които не си вършат работа. Само че едното голо мнение не е достатъчно. Започнеш ли да пишеш, особено по социално важни теми, хубаво е текстовете да са написани както трябва, иначе казано, да има критична мисъл и да се проверяват фактите.

    Темата мен много ме вълнува. Много се кефех преди година или две, когато Елена нахрани безумната "журналистика", защото смятам, че наличието на единици, които СЕ опитват или СЕ справят, не е никакъв аргумент да няма критичност към останалите.

    ОтговорИзтриване
  7. Ако у блогърите липсва критично мислене, то у други вероятно липсва изцяло такова...

    ОтговорИзтриване
  8. А Комитата говори, при това, без да се старае особено, за Интернет на ниво, което г-ж(иц)а Кодинова вероятно няма да може да разбере изцяло и след специално положени усилия...

    Много се впечатлявам от хора, за които Интернет се свежда до MSIE, хакната антивирусна програма и поща в abv.bg (в тривиалния случай), да извеждат генерални заключения за мрежата..

    Едно е да "нахраниш" колегите си, ако допуснем, че "имаш квалификацията на Главен журналистически готвач" (ще се радвам да прочета нещо от дамата, което е критично за медиите, но да задълбава и описва проблема в дълбочина — собственици, политическа, криминална и корпоративна зависимост), друго е да обявиш една общност (в случая, блогърите), сред която има много по-добри професионалисти от теб самия/самата за профани.

    Тук госпож(иц)ата леко стъпи на мотиката...

    ОтговорИзтриване
  9. Извинявай, ще ме прощаваш, ти си претенция да си блогър, интернет е на линия, пусни един сърч, максимум пети резултат е това, за което аз говорех.

    О, да, че има генерализация, има. Че има обобщаване има. Еготата толкова крехки ли станаха, че ако не е поднесено с много захар се плюе и се писка и се мрънка? Баси, едва ли съм само аз, дето чета текста и виждам конкретните критики и си мисля "хммм, за това нещо е права, хм, това е добра идея, хмм, с това не съм съгласна"?

    ОтговорИзтриване
  10. Енея, и ти да ме прощаваш!.. :) Аз пуснах сърч. Излиза една статия за "Джони Деп" в Бургас... И тя е същата — генерализация и плюене. Нищо съществено. Прекалено високи очаквания, разминаващи се с даденостите...

    За дискутирания текст: Дамата се "хваща" за една среща на Кунева преди мноооооооого време, за което въпросният блогър е бил критикуван от самата общност.

    Това, за Форд фокус, да ме прощаваш, ама си е дребнаво заяждане! И аз, и Комитата, и Сула, а и всички, които пишеха, започнахме с ЯСНО ОБЯСНЕНИЕ, че сме поканени в определена кампания и написахме какви са условията...

    ОтговорИзтриване
  11. А, това, за еготата, хеле пък точно на българските журналисти, хайде, ако обичаш, да не го започваме, като тема, че много са назад с материала, завалиите (повечето) и добре, че има единици, които да вдигат нивото. Болшинството, за съжаление, за разлика от блогърите, са точно, като девойките от снимката по-горе.

    На хората им идва до гуша от интервюта "по пантофи"...

    За да съм ясен, ако някой журналист посочи блогърите с пръст, че са корумпирани и манипулативни, да се замисли на къде сочат другите три пръста...

    ОтговорИзтриване